VIa Dinarica, Šipovo, fotograf Adnan Bubalo

Preliminarna rang lista javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje turističke ponude i usluga duž staza Via Dinarice u Bosni i Hercegovini

Projekat Via Dinarica je 8.9.2020. godine objavio Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru druge faze projekta Via Dinarica za unapređenje turističke ponude i usluga duž staza Via Dinarice u Bosni i Hercegovini i to unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave (JLS): Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje, koji se odnosio na sljedeće prioritetne oblasti:

Prioritetna oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Prioritetna oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Po zatvaranju javnog poziva 7.10.2020. godine, zaprimljeno je ukupno 63 projektna prijedloga. Nakon isteka roka za dostavljanje prijava izvršeno je komisijsko ocjenjivanje i bodovanje svih prijava po administrativnim, općim i kvalitativnim kriterijima javnog poziva. Na osnovu izvršenog ocjenjivanja zaprimljenih prijava, sačinjene su preliminarne i rezervne rang liste odabranih prijava za finansiranje u okviru druge faze projekta Via Dinarica. Preliminarne i rezervne rang liste su navedene u sljedećim tabelama:

Preliminarna rang lista za Prioritetnu oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Br.

Naziv podnositelja prijave

Naziv JLS

Naziv projekta

1.

Gostionica „Mali raj“

Mrkonjić Grad

„Planinarska kuća za odmor Ćiro – Mlinište“

2.

Miroslav Kisin, porodično gazdinstvo

Trebinje

„Proširenje smještajnih kapaciteta nabavkom i montažom 5 bungalova u Gazdinstvu Kisin“

3.

Udruga za razvoj turizma, zaštitu okoliša i očuvanje kulturno-povijesnih spomenika „Neveš“

Stolac

„Unapređenje smještajnog kapaciteta stambenog objekta za potrebe turista u ruralnom kraju Boljuni, Stolac“

Rezervna rang lista za Prioritetnu oblast 1: Poboljšanje uslova i proširenje kapaciteta turističkih smještajnih objekata duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Br.

Naziv podnositelja prijave

Naziv JLS

Naziv projekta

1.

Porodično gazdinstvo „Grabež“

Mrkonjić Grad

„Proširenje kapaciteta i poboljšanje uslova turističkog objekta Grabež u Gornjoj Pecki“

U slučaju da jedan od prvorangirana dva projektna prijedloga (u Prioritetnoj oblasti 1 i 2) iz općine Mrkonjić Grad ne ispuni uvjete verifikacijske posjete ili tijekom implementacije projekta iz bilo kojeg razloga prekrši uvjete suradnje, projektni prijedlog s rezervne liste se preporučuje za sufinansiranje.

Preliminarna rang lista za Prioritetnu oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Br.

Naziv podnositelja prijave

Naziv JLS

Naziv projekta

1.

Seosko domaćinstvo „Čardaklije“

Bosanski Petrovac

„Unapređenje turističke usluge seoskog domaćinstva „Čardaklije““

2.

U.R. „Villa Neretva“

Konjic

„Nabavka opreme za novu turističku ponudu/uslugu „Biciklistička avantura stazama Via Dinarica-e“

3.

U.R. „Lukomir“

Konjic

„Upoznajmo Lukomir na biciklima“

4.

Majs d.o.o. PJ Stari most Travel

Mostar

„Biciklom kroz planinu, čuvaj zdravlje i okolinu“

5.

Alpinističko – sportsko penjački klub „Neretva“

Mostar

„Canyon Climbing Connections – 3C“

6.

Udruženje građana „Green Ways“

Mrkonjić Grad

„Projekat uređenja, aktiviranja i očuvanja visokovrijednog prirodnog prostora: Sana Springs – Centre for Outdoor Sports and Active Learning Experience“

7.

S.O.R „Narcis“

Posušje

„Valorizacija aromatičnih i endemičnih kultura u agroturizmu“

8.

Klub ekstremnih sportova „Albatros Prijedor“

Prijedor

„Dobrobiti planine Kozare – priroda i zimski sportovi“

9.

JP Vjetrenica d.o.o.

Ravno

„Podzemna avanturistička tura / Veliko jezero“

10.

Centar za održivi razvoj i ekologiju „CORIE“

Trebinje

„Rekreativno zabavni park na izletištu Ubla“

Rezervna rang lista za Prioritetnu oblast 2: Unapređenje postojećih i povećanje raznolikosti turističkih usluga u oblasti turizma u prirodi (kulturnog, istorijskog, sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma i slično) duž staza Via Dinarice unutar sljedećih jedinica lokalne samouprave: Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Prijedor, Prozor-Rama, Ravno, Rudo, Sokolac, Stolac i Trebinje.

Br.

Naziv podnositelja prijave

Naziv JLS

Naziv projekta

1.

Hrvatsko planinarsko društvo „Prenj 1933“ Mostar

Mostar

„Čvrsnica ultra trail 2021.“

2.

Veslačko društvo „Trebišnjica“

Trebinje

„Trebišnjica“

U slučaju da jedan od prvorangirana dva projektna prijedloga (u Prioritetnoj oblasti 1 i 2) iz grada Mostara ili Trebinja ne ispuni uvjete verifikacijske posjete ili tijekom implementacije projekta iz bilo kojeg razloga prekrši uvjete suradnje, projektni prijedlog s rezervne liste se preporučuje za sufinansiranje.

Raspoloživa sredstva za ovaj Javni poziv bila su dovoljna za sufinansiranje najmanje 22 projektna prijedloga iz obje prioritetne oblasti, tačnije po dva (2) u sljedećim partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS): Bosanski Petrovac, Gacko, Konjic, Mostar, Mrkonjić Grad, Posušje, Rudo, Sokolac i Trebinje te po jedan (1) u Prijedoru, Prozor – Rami, Ravnom i Stocu. Ukupno 16 projektnih prijedloga (navedenih u tabelama iznad) prešlo je bodovni prag, koje su članovi Komisije za ocjenjivanje predložili za dodjelu bespovratnih sredstava. Prema raspoloživim sredstvima 13 projektnih prijedloga je uvršteno na preliminarnu listu za sufinanciranje a 3 projektna prijedloga su uvrštena na rezervnu listu za sufinanciranje.

U partnerskim JLS u kojima nisu potrošena raspoloživa sredstva, UNDP će, uz prethodno odobrenje donatora, i u dogovoru s njima, ponoviti Javni poziv za sufinansiranje projekata u okviru tih JLS.

Podnosioci prijava će biti obaviješteni o rezultatima javnog poziva putem e-mail adrese navedene u prijavi.

Nakon obavijesti o preliminarnim  rezultatima javnog poziva, predstavnici UNDP-a će vršiti verifikaciju prijava koji su uvršteni na rang listu za financiranje iz projekta Via Dinarica. Cilj verifikacije  je provjeriti da li su informacije naznačene u dostavljenoj prijavi i pratećoj dokumentaciji u skladu sa stvarnim stanjem. Nakon završene verifikacije, UNDP će zajedno s partnerskim JLS donijeti konačnu odluku o odabiru prijedloga projekata koji će se finansirati

Za više informacija možete kontaktirati registry.ba@undp.org najkasnije do utorka, 19.1.2021. u 12.00 sati.

UNDP želi zahvaliti svim podnositeljima prijava na zainteresiranosti i trudu uloženom prilikom pripremanja projektnih prijedloga.

UNDP Around the world

You are at UNDP Bosnia and Herzegovina 
Go to UNDP Global