SDG 8
« »

Tokom proteklih 25 godina, broj radnika koji žive u ekstremnom siromaštvu drastično je pao, uprkos dugotrajnim posljedicama ekonomske krize iz 2008-2009. godine. U zemljama u razvoju, pripadnici srednje klase danas čine više od 34% ukupno zaposlenih, a njihov broj je utrostručen u periodu 1991 - 2015. godine.

Međutim, s obzirom na to da se globalna ekonomija još uviek oporavlja, evidentan je sporiji rast, povećanje nejednakosti i nedovoljno brzo povećanje stope zapošljavanja, koja ne ide u korak sa porastom radne snage. Prema Međunarodnoj organizaciji rada, u 2015. godini bilo je više od 204 miliona nezaposlenih.

Svrha Ciljeva održivog razvoja je podsticanje privrednog rasta putem veće produktivnosti i tehnoloških inovacija. Promovisanje politika koje podstiču preduzetništvo i otvaranje novih radnih mesta u tome su ključni, kao i efikasne mjere na iskorjenjivanju prisilnog rada, ropstva i trgovine ljudima. Sa ovim zadatim rezultatima na umu, cilj je da postignemo potpuno i produktivno zapošljavanje i muškaraca i žena, kao i rad dostojan čovjeka.

Goals in action

UNDP in Kosovo*

The new entrepreneurs

Meet a new generation of talent, shaping the future one idea at a time. MORE >

UNDP in Kyrgyzstan

Pedigreed bees instead of imported ones

A protected zone in Osh oblast will help in the conservation and breeding of pedigreed bees, prevent the spread of diseases and parasites, and improve the quality of honey produced here. MORE >

UNDP in Georgia

In Georgia’s highlands, a family swims against the current

In rural Ajara region, farmers are struggling to survive the sharp economic contrast between their urban and rural. The Beridze family runs a successful trout farm - read and see how they are making it work. MORE >

UNDP UNDP širom svijeta