SDG 14
« »

Svjetski okeani - njihova temperatura, hemija, struje i život - pokreću globalne sisteme koji čine Zemlju pogodnom za ljudsku vrstu. Način na koji upravljamo ovim vitalnim resursom od suštinskog je značaja za čovječanstvo u celini, ali i kao protivteža posljedicama klimatskih promjena.

Život više od tri milijarde ljudi zavisi od morskog i priobalnog biodiverziteta. Međutim, danas je 30% svetskog ribljeg fonda izloženo pretjeranoj eksploataciji, što je značajno ispod nivoa na kom se može ostvariti održiv prihod.

Isto tako, okeani apsorbuju oko 30% ugljen-dioksida koji proizvede čovjek, a danas vidimo da je došlo do povećanja kiselosti okeana za 26% od početka industrijske revolucije. Zagađenje mora, koje najvećim dijelom uzrokuju kopneni izvori, dostiže alarmantan nivo: u prosjeku, na svakom kvadratnom kilometru okeana nalazi se 13.000 komada plastičnog otpada.

Ciljevi održivog razvoja daju okvir za održivo upravljanje i zaštitu morskih i priobalnih ekosistema od zagađenja sa kopna, kao i saniranje posljedica acidifikacije okeana. Bolje očuvanje i održiva eksploatacija okeanskih resursa u skladu sa međunarodnim pravom takođe će pomoći da se ublaže određeni izazovi u vezi sa okeanima.

GOALS IN ACTION

UNDP in Namibia

Protecting Benguela together

The meeting point between Namibia’s hot desert sands and the cold Benguela ocean current harbours rich biodiversity and some of the most abundant marine life concentrations in the world. MORE >

UNDP in Belarus

A vital ecosystem 

Through peatland restoration, UNDP is taking climate action and keeping carbon in the ground. MORE >

UNDP in Ukraine

The power of peat

For Ukraine, peat was a relatively cheap and readily available source of fuel and energy. The process drained too much and the unique biodiversity suffered, but now a program is restoring a more sustainable use of the peatlands. MORE >

UNDP UNDP širom svijeta