SDG 1
SDG 2
SDG 3
SDG 4
SDG 5
SDG 6
SDG 7
SDG 8
SDG 9
SDG 10
SDG 11
SDG 12
SDG 13
SDG 14
SDG 15
SDG 16
SDG 17
SDG logo

 

 

 

Šta su ciljevi održivog razvoja?

Ciljevi održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDGs), takođe poznati kao "Globalni ciljevi", univerzalni su poziv na akciju okončanja siromaštva, zaštite planeta i osiguravanja da svi ljudi uživaju u miru i blagostanju.

Ovih 17 ciljeva temelji se na uspjehu Milenijumskih razvojnih ciljeva, a među ostalim prioritetima uključuju nova područja kao što su klimatske promjene, ekonomska nejednakost, inovacije, održiva potrošnja, mir i pravda. Ciljevi su međusobno povezani - često će ključ uspjeha u jednom uključivati ​​rješavanje problema koji su češće povezani s drugim.

SDG-evi djeluju u duhu partnerstva i pragmatizma kako bi sada napravili ispravne odluke za poboljšanje života, na održiv način, za buduće generacije. Oni pružaju jasne smjernice i podciljeve koje sve zemlje trebaju slijediti u skladu sa svojim vlastitim prioritetima i izazovima u svijetu uopšte. SDG-evi su inkluzivni dnevni red. Oni se bave temeljnim uzrocima siromaštva i ujedinjuju nas kako bismo napravili pozitivnu promjenu i za ljude i za planet. „Podrška Agendi 2030. glavni je prioritet UNDP-a“, rekla je administratorica UNDP-a Helen Clark. „SDG-evi nam pružaju zajednički plan i dnevni red za rješavanje nekih hitnih izazova s ​​kojima se suočava naš svijet, poput siromaštva, klimatskih promjena i sukoba. UNDP ima iskustvo i stručnost za postizanje napretka i pomaganje zemljama koje pružaju podršku na putu ka održivom razvoju."

Za više informacija o SDG-evima kliknite ovdje.

 

Kakva je uloga UNDP-a?

SDG-evi su stupili na snagu u januaru 2016. godine, a oni će nastaviti voditi UNDP-ovu politiku i financiranje u sljedećih 15 godina. Kao vodeća razvojna agencija UN-a, UNDP je jedinstveno pozicioniran u pomaganju provedbe ciljeva našim radom u oko 170 zemalja i teritorija.

Naš strateški plan fokusiran je na ključna područja, uključujući smanjenje siromaštva, demokratsko upravljanje i izgradnju mira, klimatske promjene i rizik od katastrofa i ekonomsku nejednakost. UNDP pruža podršku vladama da integrišu SDG-eve u svoje nacionalne planove i politike razvoja. Ovaj je rad već u toku, jer podržavamo mnoge zemlje u ubrzavanju napretka koji je već postignut u milenijumskim razvojnim ciljevima.

Naš rad u više ciljeva pruža nam dragocjeno iskustvo i dokazanu stručnost u politici kako bismo osigurali da svi postižemo ciljeve utvrđene u SDG-ima do 2030. godine. Ali to ne možemo učiniti sami.

Za postizanje SDG-eva potrebno je podjednako partnerstvo vlada, privatnog sektora, civilnog društva i građana kako bismo bili sigurni da ćemo ostaviti bolji planet budućim generacijama.

Za dodatne resurse povezane sa SDG-evima kliknite ovdje.

UNDP UNDP širom svijeta