IT Girls inicijativa je zajednička inicijativa tri UN agencije (UNDP, UNICEF i UN Women), koja uz podršku Švedske radi na tome da omogući mladim djevojkama i ženama pristup tehnologiji i usvajanju novih digitalnih vještina potrebnih u 21. vijeku, podizanju svijesti o značaju većeg učešća žena i djevojaka u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT), te povećanju ekonomskih mogućnosti za žene na tržištu rada.

Prva IT Girls Ljetna škola za djevojčice organizovana je 2019. godine u Sarajevu za sticanje vještina kodiranja i robotike sa ciljem osmišljavanja projekata za Sarajevo kao pametni grad. Kako bi dalje proširili to iskustvo, ove godine je organizovana druga ljetna škola u Banjoj Luci.

U saradnji sa Future City inicijativom i DigitalBIZ projektom, zajedno sa Udruženjem za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine (DIGI.BA) IT Girls su organizovale Ljetnu školu u Banjoj Luci u trajanju 10 dana, u prostorijama Inovacionog Centra Banja Luka.

Dvadeset djevojčica uzrasta od 13 do 15 godina dobilo je priliku da otkrije svijet virtualne realnosti (VR) i 3D modeliranja, te da kroz rad sa ekspertima i eksperticama iz oblasti VR tehnologija kreiraju projekat, s ciljem predstavljanje svoje vizije Banje Luke kao grada budućnosti.

“IT Girls Ljetna škola bila je posebno iskustvo za mene. Naviknuta na rad sa studentima, energija ovih djevojčica bila je izazov i zadovoljstvo. Njihova kreativnost vraća nadu u budućnost. Virtualna realnost je definitivno novi medij i sada imamo 20 djevojčica koje to razumiju”, istaknula je prof. Selma Rizvić, edukatorica IT Girls Ljetne škole.

Članice tima IT Girls inicijative nastavljaju vrijedno raditi na edukaciji i involviranju mladih žena i djevojaka u svijet informatike kroz veliki broj aktivnosti planiranih do kraja godine.

Više informacija o IT Girls aktivnostima se nalazi na IT Girls društvenim mrežama, Facebook stranici ili Instagram profilu, kao i na web stranici www.itgirls.ba.

Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide
Slide

UNDP UNDP širom svijeta