Fotografija sa radionice, vlasništvo Udruženja Outloud

Uz mjere opreza i poštivanje zdravstvenih preporuka, Centar za zdravo starenje u sarajevskoj opštini Novi Grad, mjesto je gdje stotine građana treće životne dobi pronalazi inspiraciju za kreativan rad i bijeg od društvene izoliranosti.

Najmanje triput sedmično 68-godišnja Sarajka Lejla Šukalo prošeta od svog stana na Aerodromskom naselju do Alipašinog polja kako bi stigla na mjesto gdje je prije skoro četiri godine “postala druga osoba”.

Crtanje na limenoj foliji i izrada ukrasa u tehnici dekupaž ovu penzionisanu grafičarku smiruje, a aktivna je i u drugim radionicama u Centru za zdravo starenje Novi Grad u Sarajevu, poput fiskulture i čitalačkog kluba.

“Ja kad počnem ovo raditi, ja se udubim u to, ja niti koga čujem niti šta drugo. Možeš pored mene galamiti, pjevati”, kaže ona.

A pjesme ne nedostaje u centru koji ima oko 500 registrovanih od čega 300 aktivnih članova koji dolaze s područja cijelog Kantona Sarajevo. Od 2014. godine kada je počeo sa radom, u centru su razvijene aktivnosti zdravstvenog, kreativnog i edukativnog karaktera, a česte su i posjete muzejima, poetske večeri i odlasci u pozorište.

U prostorijama u prizemlju solitera na Alipašinom polju redovni su građani treće životne dobi koji vole igrati šah, slikati i čitati knjige, a mnogi dolaze i kako bi se samo družili, nasmijali pa i zapjevali.

Mjesto za druženje, kreativnost i edukaciju

Pedesetdevetogodišnji Asim Spahović voli što se ima s kim družiti i porazgovarati kad dođe, a kroz kurs računara naučio je kako komunicirati i putem interneta.

“Ma svaki dan je ovdje sat-dva zezanje, vicevi, pričanje, terapija”, kaže ovaj penzionisani građevinski poslovođa: “Psihoterapija dođe za svakoga, malo se opusti, kaže ko šta hoće, bez ustručavanja kojekakvih”.

Održavanje ovakvih radionica finansijski je pomogla Vlada Kraljevine Norveške kroz projekt “Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo” (EMBRACE) koji je implementirao Razvojni program Ujedinjenih nacija. Projekt je, između ostalog, podržao poboljšanje socijalne inkluzije i socijalnih usluga za ranjive kategorije u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini, sa ciljem prevencije socijalne izolacije građana treće životne dobi kroz kreativne i edukativne aktivnosti.

“Oni se isključe, puste tu neku svoju kreativnost i maštu, a ujedno i njih to opušta, relaksira, pogotovo recimo poslije gubitka životnog partnera, kad i oni sami dolaze ovdje pod jednim vidom depresije i samoće”, priča Belma Spaho, 33-godišnja aktivistica koja je jedna od osnivačica Outlouda.

Za 73-godišnju Zinku Sirćo dolazak u centar barem nakratko tokom pandemije je svakodnevna vježba.

“Kako je korona, tu sam svaki dan. Najčešći sam gost”, kaže umirovljena medicinska sestra koja zbog povrede ruke ne može učestovati u kreativnim radionicama, ali zato redovno prati predavanja o zdravlju.

“Ovdje je stvarno lijepo doći. Opusti se čovjek i nasmije se. Nama je jedino ovdje neka takva šansa”, kaže Sirćo.

“Baš je to i vidljivo. Nekako poslije tih radionica, nekih mjesec-dva, tačno se vidi promjena na ljudima i koliko im je to prijalo i onda su i oni spremni da se priključe ostatku i da pjevaju i komentrišu za klub čitalaca. I nekako su spremni za druženje. Tako da ove radionice koriste njima. Nije poenta da li će se napraviti neki dobar rad ili neće. Bitno je upravo to kakav rezultat ima ta radionica i da oni izbace sve to što je negativno i ono što ih tišti kroz njihove same radove i kroz tu radionicu”, dodaje Spaho.

Sedmica zdravog starenja

Centar za zdravo starenje Novi Grad Sarajevo otvoren je svaki dan od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati, a osim radionica i druženja, pruža i podršku zdravlju svojih korisnika.

“Pored tih radionica, njima je najbitnije da sjede ovdje, da pričaju jedni sa drugima, da vide kako je ko, gdje je, i da pjevaju. Pjevanje je neizostavno i jedan dio njihove terapije”, pojašnjava Spaho i dodaje kako veliki broj korisnika dolazi i zbog mjerenja šećera, što je usluga koju besplatno dobiju barem jednom sedmično.

“Sigurno 95 posto korisnika ima dijabetes. Većina njih mora da mjeri šećer dva ili tri puta dnevno, a jedna trakica košta jednu marku, što za njih koji imaju minimalnu penziju od 360 maraka je veliki izdatak, a moraju mjeriti”, priča Spaho i dodaje kako su to veliki izdaci koje nastoje osigurati iz različitih donacija kako bi barem jednom sedmično svako kome je potrebno mogao dobiti ovu uslugu.

Podrška koju je Centar za zdravo starenje Novi Grad Sarajevo dobio kroz projekt EMBRACE pomogla je svim radionicama i uslugama, uključujući i septembarsku Sedmicu zdravog starenja kada su svaki dan imali tematske aktivnosti, poput različitih predavanja, kreativnih sesija i kulinarskih takmičenja.

Građani treće životne dobi u pandemiji

Ograničeno kretanje i neviđanje sa drugim osobama, pa i bliskim članovima porodice, u posljednjih nekoliko mjeseci teško je podnijela većina ljudi, a naročito su osjetljive osobe treće životne dobi kojima je izolacija donijela dodatni osjećaj straha i brige za zdravlje, kao i osjećaje usamljenosti i dodatne razdražljivosti, pogotovo ako žive sami.

Hobiji i druženja uz poštovanje mjera i pažljivo okupljanje u manjim grupama način je da se prevaziđu teškoće s kojima se suočavaju ljudi širom svijeta.

Lejla Šukalo kaže kako voli biti aktivna i kako ne voli provoditi mnogo vremena u kući, a posjeta Centru i sve aktivnosti u koje je uključena od nje su napravile drugu osobu u pozitivnom smislu. Priznaje da je prije četiri godine bilo potrebno da je kćerka nagovori da nakon smrti supruga počne da se druži u Centru.

“Ja sam mislila to bauk. A kad sam došla ovdje, ne mogu kući da odem. Ozbiljno. Ja mislila: ‘gdje ću ja to, ne mogu, kad sam prestala raditi, ne mogu da se uklopim’. Još sam u žalosti bila, nije meni do pjesme i do priče. Samo sam sjedila, ćumurala i plakala. Preporodila se ovdje kako sam došla, druga osoba”.

Icon of SDG 10

UNDP UNDP širom svijeta