Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD), u cilju poboljšanja komunikacije između građana i njihovih javnih uprava, u završnoj fazi četverogodišnje saradnje za partnerske jedinice lokalne samouprave obezbjedio je opremu koja će ovim lokalnim upravama omogućiti lakše i transparentnije funkcionisanje.

ReLOaD, koji finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), svoje područje djelovanja zasniva na jačanju partnerstva između jedinica lokalne samouprave i civilnog društva u regiji Zapadnog Balkana kroz izgradnju i širenje transparentnog pristupa finansiranja organizacija civilnog društva iz javnih budžeta, a u cilju rješavanja potreba stanovništva u lokalnim zajednicama.

Tako je, kao rezultat saradnje, u zgradama Općine Vogošća i Gradske uprave Gradačac uspostavljen Kutak za građana/ke koji omogućava organizacijama civilnog društvo korištenje računara i kancelarijske opreme.

U Centru za pružanje usluga građanima Općine Vogošća, korisnicima kutka je obezbjeđen radni stol sa stolicom, te računar i štampač. Kutak predstavlja mjesto gdje se građani i organizacije civilnog društva mogu upoznati sa radom općine, javnim pozivima koje Općina Vogošća objavljuje kao i pripremati projektne aplikacije za općinske javne pozive i pozive drugih institucija.

Kutak za građane i organizacije civilnog društva na raspolaganju je u toku radnog vremena Općine Vogošća, odnosno svakim radnim danom od 8 do 16, a četvrtkom od 8 do 18 sati.

I u Gradskoj upravi Gradačca, kutak je u upotrebi od oktobra. Prema riječima gradonačelnika Gradačca, Edisa Dervišagića, ovo će biti mjesto gdje će se uposlenici organizacija civilnog društva moći upoznati sa radom gradske uprave, javnim pozivima koji se objavljuju kao i pripremati projektnu dokumentaciju. Kao i u Vogošći, pored organizacija civilnog društva, ovaj kutak će moći koristiti svi zainteresovani građani i građanke Gradačca.

Pristup informacijama

U šalter salama i kulturnim centrima devet javnih uprava postavljeni su interaktivno-informacijski paneli putem kojih građani mogu pristupiti sadržajima općinske web stranice i dobiti korisne informacije.

“Na panelu se nalaze linkovi na općinske službe i njihove kontakte, na javne oglase i konkurse koje Općina objavljuje, Registar poslovnih prostora kojim Općina raspolaže i drugo. Jednostavno, građani samim dolaskom u Šalter salu i korištenjem ovog panela pristupaju sadržajima koji im trebaju. Panel nudi i mogućnost pristupa profilima Općine Stari Grad  Sarajevo na društvenim mrežama i praćenje svih aktuelnih vijesti iz ove Općine. Namjena ovog interaktivno-informacijskog panela je da se građani, ukoliko žele, na vrlo jednostavan, pregledan i jasan način informišu o radu Općine Stari Grad i njenih službi“, pojasnili su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad Sarajevo.

Osim u sarajevskim općinama Stari Grad  i Centar, paneli su postavljeni i u Trebinju, Banjoj Luci, Bijeljini, Tesliću, Tešnju, Travniku i Vitezu.

Odgovornost prema okolišu

Jedno od ključnih pitanja koje se navodilo kroz saradnju u ReLOaD projektu je briga o okolišu i pravilnom odlaganju otpada. U cilju efikasnije raspodjele otpada, projekat je nabavio više kontejnera za selektivno odlaganje otpada u Brodu, Bratuncu, Jablanici, Kaknju, Maglaju, Modriči, Palama, Sokocu, Tuzli i Rudom.

Kao rezultat saradnje lokalnih zajednica i građana u okviru ReLOaD projekta razvija se i aplikacija GoGreen, prva mobilna aplikacija u BiH koja locira zelena ostrva, povezuje građane sa institucijama vlasti, educira mlade i skenira otpad.

Kao četverogodišnja inicijativa koju finansira Evropska unija, a sufinansira 21 jedinica lokalne samouprave, ReLOaD je u Bosni i Hercegovini omogućio bolje učešće građana u procesima odlučivanja na lokalnom novou, te, kroz podršku za više od 100 projekata organizacija civilnog društvo, podržao najranjivije kategorije društva u svakoj od partnerskih općina i gradova.

UNDP UNDP širom svijeta