For more information on the open challenges and program. www.boostimpact.org

BOOST planira podržati agente promjena i inovatore u rješavanju efekata Covida-19 u Evropi i Centralnoj Aziji u oblastima digitalizacije, ekonomije i zdravstva.

27. juli 2020. godine

U cilju rješavanja dugoročnih efekata Covida-19, UNDP za Evropu i Centralnu Aziju pokreće regionalni program za ubrzanje inovacija sa društvenim efektima pod nazivom „BOOST“. Kroz program se osigurava podrška za nova rješenja u regiji u oblastima digitalizacije, ekonomije i zdravstva.

„Pandemija COVID-19 predstavlja nezapamćeni izazov. Premda nam njeni efekti nisu još uvijek u cijelosti poznati, pandemija neminovno mijenja budućnost rada, ekonomije, upravljanja i zdravlja i ozbiljno pogađa sve oblasti razvoja. Naša nova platforma osmišljena je s ciljem unapređenja i proširenja efikasnih lokalnih rješenja,“ ističe Gerd Trogemann, direktor istanbulskog regionalnog centra UNDP-ovog Regionalnog biroa za Evropu i Centralnu Aziju.

BOOST planira objaviti niz izazova (poziva za podnošenje projekata/rješenja) po razvojnim pitanjima u vezi sa digitalizacijom, ekonomijom i blagostanjem, uz poziv za inovativna rješenja od subjekata iz privatnog sektora, istraživačkih instituta, akademske zajednice i organizacija civilnog društva u regiji Evrope i Centralne Azije. Kandidati se mogu prijaviti na jedan ili više izazova do sredine septembra 2020. godine.

Za pobjedničke timove osigurava se pristup mreži kolega, finansijera i stručnjaka uz podršku UNDP-a, te učešće u intenzivnom šestomjesečnom online programu ubrzanja osmišljenom u cilju pripreme za implementaciju predloženih rješenja. Program uključuje i radionice i individualne mentorske sesije pod palicom iskusnih profesionalca iz oblasti poslovanja, medicinske, socijalne i digitalne tehnologije te stručnjaka koji se bave uticajima.

BOOST je zajednička inicijativa UNDP-a, Ministarstva finansija Slovačke, Ministarstva vanjskih poslova Poljske i „Koc Holdinga“. UNDP i partneri dodatno će podržati skalabilnost efikasnih i održivih rješenja u čitavoj regiji Evrope i Centralne Azije.

Za više informacija o otvorenim izazovima i programu. www.boostimpact.org.

 

O Regionalnom birou UNDP-a za Evropu i Centralnu Aziju:

UNDP radi na iskorjenjivanju siromaštva i smanjenju nejednakosti održivim razvojem nacija u više od 170 zemalja i teritorija.

 

Kontakt informacije:

Mehmet Erdoğan

Email: mehmet.erdogan@undp.org

 

Svetla Baeva

Communications Lead, Innovation and Knowledge Team, UNDP Europe and Central Asia

Email: svetla.baeva@undp.org  

Icon of SDG 03

UNDP UNDP širom svijeta