Jovan ispred kuće u kojoj se provodi sanacija

Vrata na Jovanovom domu u Šamcu su širom otvorena. Unutar kuće, majstori rade „punom parom“. U toku je kompletna sanacija Jovanove kuće koja je teško oštećena tokom rekordnih poplava koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu 2014. godine.

Kroz Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP, u Jovanovoj kući će biti izvršena sanacija sanitarnog čvora, krova, podova i elektroinstalacija, te postavljena nova vanjska i unutrašnja stolarija.

„Ovo mi mnogo znači“ govori 50-godišnji Jovan čiji je glavni izvor prihoda poljoprivreda „Ne bih ovo mogao uraditi sam. Bit će lakše živjeti“. Oko nogu mu skače Fiona, crni psić iz susjedstva. “Fiona dođe svaki dan, nadgleda radove” smije se on.

Majstor postavlja pločice u Jovanovoj kupaonici

 

Jovan je jedan od skoro 3.000 osoba u 44 općine u grada u Bosni i Hercegovini koje će biti stambeno zbrinute kroz Program bilo sanacijom postojećih ili izgradnjom novih stambenih jedinica. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija sa 12,5 miliona eura u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH, a implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Jedna od općina koje učestvuju u Programu je i Gračanica gdje 57-godišnji Rifat redovno obilazi gradilište na kojem se gradi njegova nova kuća. Kako se građevinski radovi privode kraju, Rifat ne može sakriti svoje oduševljenje rezultatima.

Rifat iz Gračanice ispred svog novog doma

 

„Kad sam ušao u kuću, kad nisam pao od radosti“ govori on, pozirajući za fotografiju ispred svoje nove kuće. „Kao da sam ušao u hotel.“ U kući, površine oko 50 m2, nalaze se dvije spavaće sobe, kuhinja sa dnevnim boravkom i kupaonica. Sasvim dovoljno prostora za Rifatovu tročlanu porodicu koja je do sada živjela na klizištu. Dok pokazuje pukotine na zidovima kuće u kojoj trenutno živi, Rifat objašnjava kako je morao rezati sobna vrata kako bi mogla stati u okvir koji se iskrivio zbog klizišta. „Sve se u kući iskrivilo“ objašnjava Rifat. Svaki dan proveden u staroj kući opasnost je za Rifatovu porodicu.

Ali zahvaljujući, Programu za oporavak od poplava, bliži se kraj stanovanja u neuslovim objektima za hiljade stanovnika Bosne i Hercegovine, poput Jovana i Rifata. Proljeće će, pored lijepog vremena, ovim porodicama donijeti i siguran krov nad glavom. 

 

Novoizgrađene kuće za porodice u Gračanici

Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno i ekonomski ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. 

Icon of SDG 08 Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

UNDP UNDP širom svijeta