Projekat EU4Business, koji finansira Evropska unija u Bosni i Hercegovini, a u okviru kojeg UNDP provodi aktivnosti vezane za sektor poljoprivrede i prehrane te ruralni razvoj, krajem jula 2019. godine objavio je javni poziv potencijalnim korisnicima bespovratnih sredstava za mjeru podrške investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ukupno 32 projektna prijedloga su prijavljena na ovaj poziv, nakon čega je komisija izvršila bodovanje istih i odabrala 11 najperspektivnijih projekata.

Tako će mikro, mala i srednja preduzeća sa područja Livna, Ljubinja, Prnjavora, Čelića, Visokog, Zenice, Čitluka, Trebinja, Travnika i Čelinca imati priliku raditi na modernizaciji proizvodnje, jačanju proizvodne konkurentnosti kroz uvođenje novih tehnologija i inovacija u procesu prerade poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, povećanju produktivnosti prerađivačkih subjekata, unaprijeđenju  kvaliteta proizvoda, higijene i bezbjednosti hrane, uvođenju standarda kvaliteta te uvođenju dobrih praksi u upravljanju prirodnim resursima i zaštiti okoliša, kao i otvaranju novih tržišnih mogućnosti.

Javni poziv je upućen na mikro, mala i srednja preduzeća, zadruge i druge privredne subjekte koji se bave preradom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda (prerada povrća, prerada voća, vinarstvo i maslinarstvo, prerada mlijeka, prerada mesa).

Kroz 11 odabranih projekata će biti podržane investicije ukupne vrijednosti 5.775.550 KM, od čega će EU finansirati 2.503.148 KM dok će korisnici finansirati 3.272.402 KM.  

Projekat EU4Business će objaviti još jedan javni poziv koji će biti namijenjen za podršku poljoprivrednim proizvođačima putem provođenja lokalnih razvojnih strategija.

PREUZMITE LISTU

UNDP UNDP širom svijeta