Sarajevo 12. juna 2020. godine - Prva online konferencija „Vlade u BiH na putu digitalne transformacije“ je održana 10. i 11. juna uz učešće više od 130 međunarodnih i bh. stručnjaka i donosioca odluka sa svih nivoa vlasti, koji su govorili o iskustvima korištenja novih tehnologija u odgovoru na COVID-19 i mogućnostima za ubrzano unapređenje kvaliteta javnih usluga i javne uprave.

Konferenciju su organizovali UNDP u BiH i Britanska ambasada u BiH kako bi se osigurao prostor za dijalog i razmjenu iskustava i najboljih praksi, te podstakla digitalizacija uprave, njegovanje digitalne ekonomije i ohrabrivanje razvoja informacijskog društva. Tokom proteklih mjeseci su napravljeni pozitivni iskoraci u oblasti digitalizacije i e-uprave za efikasniju, inkluzivniju i transparentniju administraciju i javne usluge.

„U ovom teškom periodu pandemije COVID-19, postalo je jasno da digitalna transformacija nije samo poželjna, već i apsolutno neophodna za efikasan i funkcionalan javni sektor. Kriza je samo naglasila koliko važne i inkluzivne mogu biti digitalne usluge, posebno za marginalizovane grupe koje su najviše osjetile posljedice,” izjavio je Nj. E. Matt Field, britanski ambasador u BiH.

„Želimo da otvorimo dijalog i razmjenu znanja između institucija vlasti na svim nivoima i stručnjaka. Zadovoljni smo, jer su tokom ova dva dana učesnici čuli brojne primjere iz BiH o značajnoj digitalnoj transformaciji koja se u svega nekoliko sedmica uspješno provela u oblastima obrazovanja, javnih usluga i funkcionisanja javnih institucija. Ohrabruće je da se uprkos izazovima pandemije, upotreba tehnologije i digitalnih rješenja pokazala jednostavnom i efikasnom“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Razmjena znanja i najboljih praksi je korak ka unapređenju postojećih procesa i sistema, ka brzom provođenju inovativnih rješenja za pomoć društvu, upravi i privredi u prevazilaženju ove i budućih kriza, korištenjem tehnologije za iznalaženje pozitivnih rješenja.

„Promjene su počele, ali nismo još blizu cilja. Ovaj proces treba biti strateški, sveobuhvatan i koristan, vođen od strane bh. vlasti i implementiran od strane javnih zvaničnika, to jest uz pomoć vaših lidera”, izjavio je Nj.E. Matt Field, britanski ambasador u BiH.

Globalna iskustva ukazuju da tehnologija može značajno smanjiti opterećenje i troškove javnih usluga. Korištenjem tehnoloških rješenja Vlada Velike Britanije je optimizirala svoj rad, te uspješno odgovorila na 600% povećanje zahtjeva za javnim uslugama tokom pandemije.

„UNDP-ov globalni pristup promoviše pametni rast i upotrebu digitalnih rješenja za prevazilaženje kriza. Zajedno sa Ambasadom Velike Britanije i drugim partnerima u BiH smo posvećeni pružanju podrške svim nadležnim i ključnim institucijama kako bi se kako bi e-uprava i e-usluge što prije postali dio svakodnevnice. Htjela bih uputiti poziv svima da zajedno radimo na ubrzanoj digitalnoj transformaciji,“ zaključila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Kako bi se kreirala platforma za saradnju putem koje će se razgovarati o vizijama, iskustvima i rješenjima za novu generaciju uprave u Bosni i Hercegovini, tokom konferencije je najavljeno uspostavljanje mreže predstavnika vlasti i stručnjaka za digitalnu transformaciju, što je zajednička inicijativa UNDP-a i Britanske ambasade u BiH.

Na konferenciji „Vlade u BiH na putu digitalne transformacije“ je učestvovalo više od 130 učesnica i učesnika iz Bosne i Hercegovine, država Evrope, predstavnica i predstavnika međunarodnih institucija, kao i PricewaterhouseCoopers kao partnera u procesu.

UNDP UNDP širom svijeta