ViaDinarica

Posljednjih godina turizam je pokazao potencijal da bude jedan od pokretača privrede u Bosni i Hercegovini, i da, iznad svega, donese razvoj i do udaljenih ruralnih područja. Koronavirus je taj trend zaustavio.

Sa svojom prekrasnom i netaknutom prirodom, rijekama, jezerima i planinama, Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal za turizam. Donedavno je taj potencijal ostajao najvećim dijelom neiskorišten, uglavnom zbog izostanka strateških ulaganja, pored napora na promjeni imidža zemlje izašle iz rata.

Bosna i Hercegovina se već četvrt vijeka bori s visokom stopom nezaposlenosti, posebno među mladima. Posljedice minulog rata, složeno uređenje, nestanak desetina velikih kompanija i hiljada radnih mjesta i dalje koče ekonomski oporavak. Na mikro, mala i srednja preduzeća se gleda kao na rješenja za poboljšanje kvaliteta života i promjenu zabrinjavajućeg trenda odlazaka iz zemlje.

Posljednjih godina turizam je jedan od pokretača ekonomije u Bosni i Hercegovini, s potencijalom da, iznad svega, donese razvoj i u udaljena ruralna područja.

UNDP-ov projekat Via Dinarica, planinarska staza koja povezuje sedam zemalja i teritorija, temelji se na zajedničkoj ideji da ekonomski razvoj i zaštita prirodnog okoliša idu i moraju ići paralelno. Zahvaljujući člancima u National Geographic Travel, Vogue i brojnim drugim međunarodnim časopisima, Via Dinarica je uspješno predstavila Bosnu i Hercegovinu kao neotkrivenu i privlačnu turističku destinaciju. Povećale su se investicije u sektor turizma, a porodice u udaljenim područjima prihvatile su mogućnost zarade dodatnih prihoda otvaranjem novih „odredišta“.

Domaćinstvo Slavojke Puhalo, smješteno u zabačenom području Kalinovika, sada je dobro znana lokacija duž staze Via Dinarica, poznato po ukusnoj hrani iz domaće proizvodnje, autentičnom iskustvu i toplom i nesebičnom gostoprimstvu. Slavojka je 2015. godine pokrenula vlastiti posao s uslugom noćenja s doručkom. Posao će ubrzo prerasti u najvažniji izvor prihoda za njenu porodicu, ugošćujući posjetioce iz cijelog svijeta.

A onda je došla pandemija koronavirusa. Kako se zdravstvena kriza pretvorila u ekonomsku, kombinovani efekti ostavit će duboke ožiljke na cijelom društvu.

Svijet bez putovanja

Došlo je do obustave putovanja, čime je turizam postao jedna od najteže pogođenih ekonomskih grana na globalnom nivou. Između januara i juna 2020. godine, broj međunarodnih turista u Bosni i Hercegovini opao je za 71% u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno je prepolovljen broj noćenja domaćih turista.

Na hiljade radnih mjesta u turizmu u Bosni i Hercegovini dovedeno je u pitanje, sada kada se cijeli region suočava sa nezapamćenom ekonomskom krizom i prihodima od turizma manjim za blizu 80%. Sve što se posljednju deceniju razvijalo u turizmu gotovo je u potpunosti urušeno petomjesečnim ograničenjima putovanja i strahovima od pandemije. Porodice koje su uložile svoju ušteđevinu kako bi dočekale turiste sada žive u strahu da će ostati bez ičega.

Slobodan Brkić, koji je udahnuo novi život u imanje smješteno na jednoj od staza Via Dinarice, ne gubi nadu da će njegov posao opstati. „Do pojave pandemije koronavirusa, turizam je bio grana privrede sa stalnim rastom“, ističe. „Moramo pregurati ovu godinu da bismo preživjeli. Problem će biti nakon ljeta, kada se ne zaradi dovoljno da se pokriju zimski troškovi. Nastavljamo raditi iako gotovo da nema prihoda, nema turista.“

U koordinaciji s međunarodnim partnerima, UNDP je prilagodio postojeće programe i pokrenuo niz novih intervencija usmjerenih na ublažavanje efekata krize na najugroženije. Turizam je namjenski odabran kao jedno od ključnih područja ekonomskog oporavka, sa posebnim ciljem – privući domaće turiste.

Via Dinarica je inicijativa temeljena na turizmu na otvorenom i posjetiteljima nudi mogućnost da svoje slobodno vrijeme provedu u zdravom okruženju gdje je moguće održavati fizičku distancu i istovremeno posjetiti zanimljive prirodne, kulturne i istorijske turističke znamenitosti.

Kroz projekat, UNDP je udružio napore sa 20 općina i gradova, uloživši milion američkih dolara u turističke usluge i infrastrukturni razvoj uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

Međutim, sada se mora prilagoditi novoj turističkoj realnosti i okolnostima nametnutim pandemijom koronavirusa.

U aprilu je na društvenim mrežama pokrenuta kampanja „Via Dinarica će čekati na vas“, s ciljem pažljive promocije turističke ponude i brendova čak i tokom perioda restriktivnih epidemioloških mjera, a kako bi se očuvao interes ranijih i budućih posjetitelja.

Prilagođavajući dio postojećeg ekonomskog i ekološkog programa, UNDP je u partnerstvu sa švicarskom vladom i Gradom Bihaćem pokrenuo subvencije za domaće turističke vaučere. Vrijednost svakog vaučera iznosi 200 KM (120 američkih dolara), što je faktički popust na plaćanje smještaja u Bihaću.

Snažan naglasak stavljen je na digitalne marketinške kampanje i platforme za internetsku prodaju kako bi privukli domaće turiste. Nedjelju dana nakon puštanja u prodaju prodani su svi vaučeri „Odmori u BiHaću“.

Ovakve aktivnosti sa direktnim efektima pratiće i grantovi poljoprivrednicima, obrtima i zanatima duž staze Via Dinarica u cilju jačanja domaćeg lanca vrijednosti. UNDP pruža tehničku pomoć partnerima Via Dinarica da prilagode svoje poslovanje, održe likvidnost i prilagode svoj smještaj i usluge novim epidemiološkim i zahtjevima zdravstvene zaštite u skladu s najboljom međunarodnom praksom.

Primjera radi, Slavojka sada dočekuje samo domaće goste i nada se da će u budućnosti ugostiti još mnogo njih.

Kako se čitav turistički sektor mora prilagoditi novoj turističkoj realnosti i okolnostima nametnutim pandemijom koronavirusa, jasno je da je potreban zajednički pristup svih nivoa vlasti.

Od početka pandemije, UNDP i resorna ministarstva u Bosni i Hercegovini razmatraju posljedice pandemije po sektor turizma. UNDP pruža savjete vlastima u smislu odgovarajućeg odgovora za oporavak turističkog sektora, istovremeno otpornijem, digitalnijem, orijentiranom ka zelenim poslovima i efikasno koordiniranim među relevantnim akterima.

UNDP podržava zemlju da ponovo pokrene aktivnosti na strateški, održivi i koordiniran način, da zaštiti najugroženije i spriječi urušavanje napretka postignutog u proteklim decenijama.

Više o Via Dinarica Projektu i radu UNDP-a na ovoj inicijativi: Via Dinarica Epic Trail Comes to Life

Icon of SDG 08

UNDP UNDP širom svijeta