Stranica nudi opće savjete i resurse za korisnike širom svijeta kako bi se smanjilo širenje glasina i kako bi se korisnici povezali sa tačnim zdravstvenim podacima. Foto: Basak Kabadayi/Shutterstock.com

New York. - WhatsApp je danas najavio pokretanje dvije inicijative za podršku globalnoj borbi protiv pandemije CORONA virusa. Na globalnom nivou je pokrenut Whatsappov informativni centar za CORONA virus u partnerstvu s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP), Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i UNICEF-om. Druga inicijativa je donacija vrijedna milion dolara za Međunarodnu mrežu za provjeru činjenica (IFCN) Instituta Poynter.

Whatsappov informativni centar za koronavirus pruža jednostavne i djelotvorne upute za sve koji se oslanjaju na WhatsApp u komunikaciji, što uključuje zdravstvene radnike, nastavnike, lidere u zajednici, neprofitne organizacije, lokalne samouprave i lokalna preduzeća. Stranica, također, nudi opće savjete i resurse za korisnike širom svijeta kako bi se smanjilo širenje glasina i kako bi se korisnici povezali s tačnim zdravstvenim podacima.

Ove preporuke daju brze upute o tome kako male grupe mogu maksimalno iskoristiti mogućnosti WhatsApp-a, a UNDP će ih distribuirati onima koji koordiniraju lokalne napore. Uz to, WhatsApp sarađuje sa WHO-om i UNICEF-om na uspostavljanju brzih linija za slanje poruka koje će direktno moći koristiti ljudi širom svijeta. Ove linije će pružiti pouzdane informacije i bit će navedene na Whatsapp-ovom informativnom centru za koronavirus.

“Pružanje ažuriranih informacija o virusu COVID-19 lokalnim zajednicama širom svijeta je kritičan dio napora međunarodne zajednice da zaustavi širenje virusa”, rekao je Achim Steiner, administrator Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. “Partnerstva s kompanijama iz privatnog sektora, poput WhatsAppa, pomoći će u širenju ovih vitalnih informacija, u stvarnom vremenu, od Svjetske zdravstvene organizacije i lokalnih zdravstvenih službenika do milijardi korisnika širom svijeta.”

WhatsApp je već sarađivao s nizom nacionalnih ministarstava zdravstva i nevladinim organizacijama na pružanju provjerenih informacija korisnicima putem poruka u zemljama poput Singapura, Izraela, Južne Afrike, Brazila i Indonezije. Informativni centar će se ažurirati najnovijim resursima kako se ovi napori budu nastavljali. 

Nepovratna sredstva WhatsAppa IFCN-u u iznosu od milion dolara podržat će provjeru činjenica za #CoronaVirusFacts, savez koji obuhvaća više od 100 lokalnih organizacija u najmanje 45 zemalja. U protekloj godini WhatsApp je radio na tome da dovede desetak organizacija za provjeru činjenica direktno na WhatsApp kako bi mogle udružiti resurse i izvještavati o lažnim informacijama koje kruže raznim servisima za razmjenu poruka, uključujući WhatsApp ili SMS. Nepovratnim sredstvima će se podržati obuka za korištenje naprednih funkcija u okviru aplikacije WhatsApp Business, uključujući WhatsApp Business API. Proširenje prisutnosti ovih IFCN certifikovanih organizacija za provjeru činjenica pomoći će osigurati da su lokalne zajednice svjesne potencijalnih štetnih glasina i da na njih mogu reagirati.

“Znamo da se naši korisnici više nego ikad u ovo doba krize okreću WhatsAppu, bilo da se radi o prijateljima i voljenima, ljekarima i pacijentima, ili nastavnicima i učenicima. Željeli smo osigurati jednostavan resurs koji nam u ovom trenutku može pomoći da povežemo ljude”, rekao je Will Cathcart, šef WhatsAppa. “Također nam je drago što možemo sarađivati ​​sa Poynter institutom kako bismo povećali broj organizacija za provjeru činjenica na WhatsAppu i kako bi podržali njihov dragocjeni rad u razotkrivanju lažnih informacija. Također ćemo i dalje direktno sarađivati ​​s ministarstvima zdravstva širom svijeta kako bi osigurali njihova ažuriranja direktno unutar WhatsApp-a.”

“Pravovremena donacija WhatsAppa pomoći će provjerenim činjenicama, koje objavljuje savez savez CoronaVirusFacts, da dođu do šire publike i, posljedično, pomoći ljudima da razlikuju činjenice od izmišljotina tokom ove lavine informacija koju je WHO nazvao 'infodemijom'”, rekao je Baybars Orsek, Direktor IFCN-a. “Međunarodna mreža za provjeru činjenica također se raduje otkrivanju načina za razumijevanje širenja prevara povezanih sa zdravljem na WhatsAppu u različitim formatima i stavljanjem na raspolaganje alata za provjeru činjenica kako bi razotkrili pogrešne informacije na aplikaciji za razmjenu poruka.”

Icon of SDG 03

UNDP UNDP širom svijeta