Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, Sukhrob Khoshmukhamedov, Đorđe Milićević sa zaposlenicima Doma zdravlja u Šamcu koji je obnovljen uz pomoć Evropske unije i UNDP-a.

Ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u BiH, i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, posjetili su danas općine Šamac i Domaljevac-Šamac gdje su se upoznali sa sa rezultatima pomoći koju su Evropska unija i UNDP obezbijedilli za ove općine u oporavku od poplava iz 2014. godine.

Cjelodnevna posjeta je započela obilaskom užeg centra Šamca gdje se nalaze zgrada Opštine Šamac, Dom zdravlja i Osnovna škola Šamac koje su obnovljene kroz EU Program za oporavak od poplava. Nakon toga, delegacija je posjetila porodicu Milice Vočkić u Novom Selu. Dom porodice Vočkić uništen je u poplavama 2014. godine, te im je izgrađen novi kroz projekat koji finansira Evropska unija u saradnji sa entitetskim vladama i partnerskim općinama. 

Delegacija EU i UNDP-a posjetila je i Milicu Vočkić kojoj je izgrađen novi dom, nakon što je stari uništen 2014. godine.

„Ova kuća za mene znači sve zato što je sada bolji život i meni i mojoj djeci“ kazala je Milica Vočkić koja živi sa dva sina, od kojih je jedan obolio od multipleskleroze. „Ja nikad sama sebi ne bih mogla napraviti kuću, jednostavno nemam uslova“ dodaje ona.

Kroz Program za oporavak od poplava, u Šamcu su izgrađene četiri stambene jedinice za porodice čiji su domovi uništeni ili teško oštećeni 2014. godine, dok je u toku sanacija 17 domova kako bi se stekli odgovarajući uslovi stanovanja.

„Evropska unije je odmah bila tu da pruži podršku u procesu obnove i izgradnje nakon poplava 2014. godine, kao i u oblasti prevencije poplava“ kazao je Ambasador Wigemark. „Jedna od lekcija koju smo naučili je da možemo i trebamo sarađivati, jer su rezultati koje vidimo impresivni.“

Načelnik opštine Šamac, Đorđe Milićević je istakao uspješnu saradnju između Opštine Šamac, Delegacije Evropske unije i UNDP-a. „Iskazujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji i UNDP-u na svim projektima i ja očekujem da će u narednom periodu ta saradnja biti samo uspješnija“ rekao Milićević.   

Nakon posjete općini Šamac, delegacija se uputila u općinu Domaljevac-Šamac gdje su otvorili arteški bunar koji će snabdijevati veće područje općine čistom vodom. Nakon poplava 2014. godine, kroz projekte Evropske unije koje provodi UNDP, u ovoj općini obnovljen je Dom zdravlja, Centar za zdravo starenje i Dječiji vrtić.

„95 posto naše općine bilo je pod vodom“ prisjetio se Stjepan Piljić, načelnik općine Domaljevac-Šamac „Oko 1.300 domaćinstava je bilo poplavljeno, sve javne institucije pretrpjele su veliku štetu.“ U znak zahvalnosti za svu pomoć koja je pružena stanovništvu ove općine u oporavku od poplava, Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac imenovalo je Trg Evropske unije.

“U bliskoj saradnji sa kantonalnim i općinskim vladama, koz naše projekte se trudimo odgovoriti na potrebe najranjivijih grupa stanovništva. Ovim putem se zahvaljujemo Evropskoj uniji na doprinosu boljim uslovima života za stanovništvo Posavine” kazao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Sukhrob Khoshmukhamedov je u Domaljevcu-Šamcu primio zahvalnicu za svu pomoć koju je ovoj općini i županiji pružio UNDP.

UNDP UNDP širom svijeta