--- Image caption ---

Promovisanje turističkog potencijala i povećanje konkurentnosti BiH u turizmu su u fokusu 2,7 miliona US dolara vrijedne investicije za projekat Via Dinarica, koju su osigurali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS) i Ministarstvo okoliša i turizma FBiH. Obilježavanje dodatnih 500 kilometara turističke staze duž dinarskog gorja i uključenje novih lokalnih zajednica u jedinstvenu turističku ponudu će biti ključne aktivnosti projekta tokom iduće dvije godine.

„Prije nekoliko godina Via Dinarica bila samo ideja, a sada je postala prepoznatljiv brend za BiH, koji značajno doprinosi ekonomskom razvoju, pogotovo najudaljenijih ruralnih zajednica“, kazao je Suhrob Koshmukhamedov, v.d. rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH, koji projekat Via Dinarica implementira u partnerstvu sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom trgovine i turizma RS, i Ministarstvom okoliša i turizma FBiH.

„Tokom prethodne faze projekta smo pomogli 20 domaćinstava da unaprijede svoje smještajne kapacitete, te se dodatnih 600 turista već može ugostiti na lokacijama Via Dinarica-e. USAID je ponosan što smo pomogli da se to ostvari, te da se obilježi više od 800 km staza.“ izjavio je Peter Duffy, direktor misije USAID-a u BiH.

“Via Dinarica je projekat koji prati svjetske trendove u turizmu, poput razvoja avanturističkog i turizma u prirodi. Proteklih 5 godina imali smo priliku uvjeriti se da su ulaganja u unapređenje smještajnih kapaciteta i proširenje turističke ponude urodila plodom“, izjavila je Snježana Marić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, te dodala da je to ministarstvo jako zadovoljno rezultatima postignutim u okviru projekta Via Dinarica.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač je izjavila da Via Dinarica projekat pruža šansu za razvoj lokalnih zajednica, povećanje koristi za stanovništvo i pružanje nove turističke ponude.

 „U svojoj teritorijalnoj raznolikosti Italija se, kao i Bosna i Hercegovina, može pohvaliti velikim brojem lijepih i izazovnih lokaliteta i širokim rasponom krajolika: planine, doline, izvori vode, bogate šume, očaravajuća sela bogata istorijom, tradicijom i gastronomskim užicima“, rekli su iz Italijanske agencije za razvojnu saradnju, dodajući da će zaštita okoliša i održivi turizam biti njihov prioritet u predstojećem razdoblju u regiji, te da Via Dinarica zasigurno predstavlja vodeći projekt koji će snažno doprinijeti zaštiti i valorizaciji jedinstvenih istorijskih, kulturnih i prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine.

Farida Cikotić iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je naglasila: „Federalno ministarstvo okoliša i turizma je prepoznalo veliki značaj projekta Via Dinarica za razvoj turizma, te je Vlada Federacije BiH, na prijedlog našeg ministarstva, iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine Bi Bosne i pokazala podržala obje faze projekta sa 500,000 KM. Via Dinarica omogućuje ravnotežu između zadovoljavanja potreba turista i zaštite okoliša.“

Via Dinarica je koncept koji povezuje sedam država i teritorija kroz koje se proteže planinski lanac Dinarskih Alpi: od Slovenije do sjeverne Albanije. Srce ove „mega staze“ je u BiH, i svojom jedinstvenom bijelom, zelenom i plavom stazom Via Dinarica je već privukla pozornost vodećih svjetskih medija poput National Geographic, The Guardian, Lonely Planet, Outside Magazine, Vogue i The Independent.

Icon of SDG 01 Icon of SDG 14 Icon of SDG 15 Icon of SDG 17

UNDP UNDP širom svijeta