Posjeta lokaciji uništavanja municije TROM Doboj

Ostaci rata kao i starenje prekomjernih zaliha municije predstavljaju prijetnju stanovništvu Bosne i Hercegovine i šire regije. Projekt EXPLODE+, koji je multidonatorska platforma, predstavlja hitnu akciju na zbrinjavanju municije nesigurne za daljnje skladištenje, kao i municije za koju postoji rizik ilegalne trgovine.

Zamjenica ambasadora Kraljevine Nizozemske u BiH, Mina Noor i rezidentna predstavnica UNDP-a, Steliana Nedera posjetili su 12. septembra TROM Doboj u okviru projekta EXPLODE+, gdje su informisane o napretku u uništavanju municije na toj lokaciji. Uništavanje municije vodi Ministarstvo odbrane/obrane BiH primjenom Master plana za municiju, oružje i eksplozive.

Cilj projekta EXPLODE + je pomoći u ukupnom smanjenju zaliha municije na manje od 10.000 tona, omogućavajući tako potpuno uspostavljanje održivog upravljanja zalihama na nacionalnom nivou.

Od 2015. godine, investicijom u iznosu od 650.787 USD, Kraljevina Nizozemska je doprinijela uništavanju više od 490 tona nesigurnog streljiva i obuci 92 osoblja Ministarstva odbrane/obrane / Oružanih snaga BiH o suvremenim vojnim standardima u upravljanju zalihama municije, sigurnosti na radu, i rukovanja opremom za odlaganje municije.

Projekt EXPLODE+, kao multidonatorsku platformu, provode Ministarstvo odbrane/obrane BiH i UNDP, uz potporu Kraljevine Nizozemske, Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a. Projekt EXPLODE+ je nastavak projekta EXPLODE koji je financirala Evropska unija od 2013. do 2016. godine.

Icon of SDG 16

UNDP UNDP širom svijeta