Sarajevo, 23. rujna 2019. godine - Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u Bosni i Hercegovini Sukhrob Khoshmukhamedov potpisali su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zamjenik Dalipagić je istaknuo da je ovaj Memorandum od izuzetne važnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Naime, UNDP će Bosni i Hercegovini pružiti pomoć putem tehničke ekspertize i znanja na izradi Okvirne strategije sigurnosti prometa i Akcijskog plana za razdoblje od 2020. do 2024. godine, a sukladno globalnim Ciljevima održivog razvoja 3 i 11. Dio ove Strategije bit će i nacrti strategija sigurnosti prometa na cestama entiteta Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

„Gotovo 280 života je izgubljeno u saobraćajnim nesrećama u BiH tokom prošle godine. Danas započinjemo saradnju za zaštitu života djece i svih učesnika u saobraćaju“, istakao je Sukhrob Khoshmukhamedov, naglasivši da će UNDP podržati organizaciju i pripremu donatorske konferencije na visokoj razini u cilju prikupljanja sredstava za provedbu određenih projekata iz Strategije.

„Koliko je ovo važno za Bosnu i Hercegovinu nije potrebno posebno navoditi”, istaknuo je zamjenik Dalipagić i dodao da smo svi svjedoci događanja na cestama širom naše zemlje koja je, nažalost, pri vrhu svjetske crne liste po broju prometnih nesreća u odnosu na broj stanovnika i broj vozila.

Zamjenik Dalipagić je zahvalio UNDP-u koji je prepoznao probleme Bosne i Hercegovine u vezi sa sigurnošću prometa i aktivno se uključio u pomoć pri izradi Strategije kako bi BiH sustavno rješavala probleme sigurnosti prometa na cestama, a sve u cilju smanjenja broja prometnih nezgoda i zaštite ljudi i imovine u prometu.   

 

UNDP UNDP širom svijeta