Premijer FBiH Fadil Novalić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH Sezin Sinanoglu

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su u petak, 7. septembra 2018. godine, sporazum o sufinansiranju Programa za oporavak od poplava – Stambeno zbrinjavanje u FBiH. 

Ovim sporazumom predviđeno je aktivno učešće Vlade FBiH u sufinansiranju Programa sa 1,1 milion KM kako bi se pomoglo stanovništvu pogođenom poplavama i klizištima 2014. godine. Ukupna vrijednost Programa u FBiH je 13,3 miliona KM, a finansira ga Evropska unija zajedno sa Vladom FBiH, partnerskim općinama i gradovima i UNDP-om.

Kroz ovaj Program bit će stambeno zbrinuto 1,125 osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine, te ekonomski osnaženo 210 najugroženijih porodica kroz pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanja u privatnom sektoru. Kroz stambeno zbrinjavanje bit će izgrađeni novi domovi za 185 porodica, dok će 190 stambenih jedinica biti sanirano kako bi se postigli odgovarajući uslovi stanovanja. 

Program implementira UNDP u BiH zajedno sa nevladinim organizacijama Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) i Hilfswerk International Austria (HWA), te partnerskim općinama i gradovima.

U Programu učestvuje 20 općina i gradova u FBiH: Cazin, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Goražde, Gračanica, Kakanj, Kalesija, Maglaj, Odžak, Orašje, Sapna, Srebrenik, Tešanj, Travnik, Tuzla, Vareš, Vogošća, Zavidovići, Zenica i Žepče.

Icon of SDG 08 Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

UNDP UNDP širom svijeta