Bego i njegova supruga ispred svoje kuce.

Više od 200 porodica dobit će pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja u sklopu programa podrške područjima poplavljenim 2014. godine.

Bego Suljić je nezaposlen već 14 godina. “Život je borba” kaže Bego pokazujući na svoju kuću, dok se djeca unutra spremaju za školu. Njegova šestočlana porodica preživljava od bavljenja poljoprivredom. “Sadim voće i povrće. Imam i kravu” objašnjava on i dodaje “Krava je zakon. Ona mi je dala prvu marku”.

Rekordne poplave koje su pogodile BiH 2014. godine otežale su život ove porodice, klizište je oštetilo njihovu kuću i potrebna joj je sanacija koju oni ne mogu priuštiti.

Kada je u oktobru 2017. godine objavljen Javni poziv za izbor korisnika Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, Bego se odmah prijavio i ispunio sve uslove za učešće. Ovaj Program, vrijedan 15 miliona eura, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP, osigurat će stambeno zbrinjavanje 2.800 osoba kroz izgradnju novih i sanaciju oštećenih kuća. Nakon što su izabrani korisnici Programa, provedena je analiza uslova života i potreba svih domaćinstava kako bi socijalno i ekonomski naujgroženije porodice dobile priliku da, u skladu sa svojim kapacitetima i potrebama, osiguraju održive i stabilne izvore prihoda u oblasti poljoprivredne proizvodnje, zapošljavanja i samozapošljavanja.

Porodica Suljić jedna je od više od 200 porodica koje će, pored pomoći u poboljšanju stambenih uslova, dobiti i ekonomsku podršku. Kako se porodica već bavi poljoprivredom, tako je za njih osmišljen i poseban paket pomoći koji će im olakšati i unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju.

“Puno će mi značiti ova pomoć. Pojačat će mi budžet. Pojačat će nas” kaže Bego.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije BiH, Vladom Republike Srpske, partnerskim općinama i gradovima i UNDP u BiH. 

Program implementira UNDP u BiH, zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International Austria (HWA) i partnerskim opštinama i gradovima. Kroz ovaj Program, 44 poplavama pogođene lokalne zajednice u BiH bit će podržane u oporavku.

Icon of SDG 08 Icon of SDG 11 Icon of SDG 13

UNDP UNDP širom svijeta