LIR projekat: Rezultati javnog poziva za učešće u specijalističkom programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća

Mon Jun 19 00:00:00 UTC 2017

U okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj“, 7. aprila 2017. godine je objavljen javni poziv za izražavanje interesa za fizička lica za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up). Poziv je zatvoren 18. maja, 2017. godine.

Na javni poziv su se mogla prijaviti zainteresovana fizička lica sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Banja Luka, Bijeljina, Čelinac, Doboj, Domaljevac-Šamac, Foča, Goražde, Gradiška, Konjic, Maglaj, Modriča, Mostar, Novi Grad, Odžak, Orašje, Prijedor, Srebrenik, Šamac, Tuzla, Vareš, Žepče i Živinice.

Na osnovu kriterija za vrednovanje i bodovanje prijava, navedenih u smjernicama javnog poziva, komisija za evaluaciju pristiglih prijava je jednoglasnom odlukom predložila listu kandidata za učešće u specijalističkom programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća kako slijedi:

 

R.br.

Ime i prezime

Jedinica lokalne samouprave

 1.  

Alena Kovačević

Vareš

 1.  

Emir Bulić

Tuzla

 1.  

Edin Moranjkić

Srebrenik

 1.  

Selma Delić

Srebrenik

 1.  

Blanka Maroš

Orašje

 1.  

Mirza Rustempašić

Orašje

 1.  

Jelena Golemac

Mostar

 1.  

Azra Feriz

Mostar

 1.  

Renato Ivanković

Mostar

 1.  

Jelka Zane

Mostar

 1.  

Đorđo Prljeta

Modriča

 1.  

Nermin Mahmutagić

Maglaj

 1.  

Jelena Miličević

Foča

 1.  

Nada Bukejlović

Doboj

 1.  

Jovan Topić

Čelinac

 1.  

Tomislav Adžić

Čelinac

 1.  

Gorana Pantić

Banja Luka

 

Javni poziv za za učešće u programu za razvoj preduzetništva i podršku osnivanju preduzeća (Start-up), objavljen je u okviru LIR projekta, koji predstavlja trogodišnju inicijativu (2016-2018.), koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i dva entitetska saveza opština i gradova.

Projekat LIR se implementira u 21 partnerskoj jedinici lokalne samouprave u BiH, i ima za cilj podizanje životnog standarda i povećanje socijalne kohezije u BiH putem inkluzivnog održivog socioekonomskog razvoja. U okviru komponente za ekonomski oporavak, LIR projekat će direktno podržati privatni sektor te potencijalne investitore kako bi se povećala cjelokupna ekonomska aktivnost u lokalnim zajednicama, osigurao ekonomski rast kroz produktivnije lance vrijednosti, te stvorila nova radna mjesta i prihodi. Također, projektom se predviđa pomoć i za dugoročno nezaposlene i socijalno isključene kategorija stanovništva, a posebno povratnike, interno i dugotrajno nezaposlene osobe.

UNDP UNDP širom svijeta