Projekti energetske efikasnosti kreiraju nova radna mjesta u BiH

Fri Jun 16 00:00:00 UTC 2017

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, otkrivanjem ploče službeno su označile kraj radova utopljavanja na Prirodno-matematičkom fakultetu Banja Luka.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS svečanom ceremonijom obilježili su završetak radova poboljšanju energetske efikasnosti na Prirodno-matematičkom fakultetu Banja Luka.

U sklopu UNDP-vog projekta “Zeleni ekonomski razvoj” realizovani su radovi postavljanja nove termalne fasade, unaprjeđenja sistema grijanja, zamijene krovne konstrukcije, stolarije, rasvjete i radijatorskih ventila koji će doprinijeti uštedama na grijanju 50%, a 1.400 studenata i uposlenika imaće bolje uslove boravka.

Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH i Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS otkrivanjem ploče službeno su označile kraj radova utopljavanja jednog od najstarijih objekata u Banja Luci. Tokom svečane ceremonije

rezidentna predstavnica UNDP-a Sinanoglu je navela “Rekonstrukcijom ovog objekta stvorili smo mnogo bolje uslove za rad studena. Ujedno projekti energetske efikasnosti kreiraju nova radna mjesta u oblasti građevinarstva, energetske opreme, odnosno u “zelenim poslovima” koji su budućnost zemlje". U svom obraćanju  Sinanoglu se ujedno zahvalila Vladi Švedske na finansiranju projekta.

Radovi na poboljšanju energetske efikasnosti Prirodno-matematičkog fakulteta realizovani su uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

 “Svi građevinski radovi su urađeni u skladu sa tehničkom dokumentacijom, a najvažnije je to što je ovaj objekat sa fosilnih grijanja prešao na obnovljive izvore zamjenom peći, čime će biti smanjena emisija ugljen-dioksida u atmosferi” rekla je ministrica Golić.

U okviru svečanosti Sinanoglu i Golić su potpisale Sporazum o zajedničkoj realizaciji novih projekta energetske efikasnosti u javnim objektima - Univerzitetskoj bolnici Foča i osnovnoj školi “Mladen Stojanović” u Laktašima. Ukupna vrijednost ovog sporazuma je 2,28 miliona KM.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj”, implementira UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Projekt je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstava što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.  

U proteklom periodu mjere energijske efikasnosti su provedene na 86 objekata i doprinijele su:

  • Kreiranju preko 800 zelenih radnih mjesta
  • Finansijskim uštedama u javnim budžetima sa preko 2.700.000 KM godišnje
  • Smanjenju potrošnje energije i uštedama od preko 50%
  • Smanjenju emisija karbon dioksida za oko 7.000 tona godišnje

 

UNDP UNDP širom svijeta