Deminiranje vraća obradivo zemljište stanovnicima Bosne i Hercegovine

Wed Jun 07 00:00:00 UTC 2017

Tlo Bosne i Hercegovine i dvadeset godina nakon rata ostaje najveća prijetnja za svoje stanovnike zbog velikog broja aktivnih mina: Fotografija UNDP BiH

Uređene kuće i vrtovi čine selo Ularice posebno lijepim u proljeće. Ipak, idilični krajolik narušavaju porušene kuće i fasade pokrivene oštećenjima od metaka. Vidljivi ožiljci rata su samo naznaka mnogo veće opasnosti koja se skriva ispod površine: stotine mina je i dalje ispod zemlje, kao nevidljiva prijetnja stanovnicima ovog kraja.
Ivanka Šimunović promatra svog supruga i unuka kako odlaze po ogrijev, prelaze preko polja koje je ranije bilo prekriveno minama.
„Iskusili smo mnogo straha“, ona objašnjava. „Bilo je sve minirano. Ovdje su bile prve linije. I nismo smjeli ići ni u drva ni zemlje raditi ni ništa. Najgore nam je bilo kada dijete ode negdje. Nismo smjeli ništa, bojali smo se.“
Priča porodice Šimunović nije jedina. Većina minskih polja Bosne i Hercegovine se nalazi u blizini naseljenih područja, što otežava život obiteljima koje ovise od obrade zemlje i uzgoja stoke.

Deminiranje u Bosni i Hercegovini

Demining BiH UNDP story 8

Gotovo polovina stanovništva BiH su zbog rata bili raseljena ili izbjegla lica. Oko 100.000 osoba se i dalje vode kao nestali, a većina infrastrukture i ekonomije je uništena.

Dvadeset godina nakon rata, mine ostaju glavna prijetnja za 550.000 stanovnika širom zemlje. U širem smislu, mine predstavljaju kočnicu u ekonomskom razvoju BiH na više načina. Onima koji ovise od popljoprivrede, nemogućnost pristupa obradivim površinama i šumama znači da ne mogu ostvariti prihode potrebne da prehrane svoje obitelji.

Tokom protekle dvije decenije, više od 3.000 km2 zemljišta je oslobođeno od mina, no još uvijek se oko 1.000 km2 šume, livada i obradive površine smatra minski sumnjivim područjem. Za usporedbu, mine pokrivaju veću površinu zemljišta nego što Bosna i Hercegovina ima zaštićenih  prirodnih površina.

Novi UNDP-ov program radi na ubrzanju procesa deminiranja na koordiniran način. „Cilj UNDP-a je zemlja slobodna od mina“ – kaže Suad Baljak, oficir za protuminske akcije UNDP-a. Projekat traje do 2020. godine.


UNDP će pomoći procesu deminiranja kroz razvoj Strategije za deminiranje, usvajanje potrebnih zakonskih odredbi, i unaprjeđenja komunikacije i koordinacije između svih aktera uključenih u deminerske akcije u Bosni i Hercegovini.


Zahvaljujući metodi oslobađanja zemlje u deminerskim akcijama, porodice, poput porodice Šimunović mogu da se bez straha i tjeskobe bave poljoprivredom i stočarstvom.


UNDP u BiH ostaje posvećen pružanju pomoći Bosni i Hercegovini u oslobađanju svoje cijele površine kontaminirane minama i explozivnim sredstvima zaostalim iz rata, ukako bi se osigurala sigurnost stanovnika i kako bi se stanovništvu omogućilo slobodno kretanje i rad.

UNDP UNDP širom svijeta