Aktivizam građana – ključ uspjeha mjesnih zajednica

Wed Mar 15 00:00:00 UTC 2017

Održan sastanak o umrežavanju mjesnih zajednica i razmjeni dobrih praksi

Uspješnost mjesnih zajednica zavisi od aktivizma i predanosti građana u realizaciji potreba za razvoj lokalne zajednice, što predstavlja osnovu za kreiranje promjena u lokalnoj upravi od niže ka višoj razini vlasti – zaključak je svih 170 učesnika današnjeg sastanka, održanog u Sarajevu u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”, povodom razmjene iskustava i dobrih praksi s osvrtom na studijske posjete u Republiku Hrvatsku, Republiku Srbiju i Kraljevinu Švedsku.

Viši programski koordinator i rukovodilac sektora za socijalnu inkluziju i demokratsku upravu UNDP-a BiH Armin Sirčo kazao je da je ova inicijativa samo dio projekta " te da je time korak bliže ostvarivanju maksimuma potencijala mjesnih zajednica BiH i lokalnih samouprava, radi bolje kvalitete života građana BiH.

Učesnici su imali priliku da iznesu iskustva koja su prikupili tokom studijskih posjeta, provedene aktivnosti i ostvarene rezultate, te ukažu na moguće promjene koje mogu da urade u lokalnim zajednicama po uzoru na zemlje domaćine, s fokusom na efikasnost sistema, korištenje tehnologije, rodnu ravnopravnost i učešće građana.

“Švedska kao razvijena ekonomija i društvo imaju također izazove kako animirati građane i pokrenuti aktivizam, zato kreiraju i koriste različite modele kako bi u tome uspjeli. Neki od modela koje smo vidjeli su jako interesantni i smatram da bi se mogli primijeniti u Bosni i Hercegovini”, istakao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeka Mladen Vukelić istakao je zadovoljstvo što je imao priliku prenijeti svoja znanja, iskustva, a i da ukaže na greške koje su rađene.

“Svaka vlast mora maksimalno uvažavati interese, mišljenja i želje svojih stanovnika. Mjesne zajednice ne mogu gledati svoje uske partikularne interese, već trebaju voditi računa i o interesima općine ili grada u kojoj se nalaze”, zaključio je gospodin Vukelić.

Ova aktivnost se realizuje u okviru projekta "Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH" koji je zajednički projekt vlada Švicarske i Švedske, u vrijednosti od 14,5 miliona KM. Za njegovu provedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

UNDP UNDP širom svijeta