Entitetskim upravama civilne zaštite dodijeljena deminerska oprema

Mon Jun 08 00:00:00 UTC 2015

Ukupne vrijednosti 100,000 američkih dolara, donacija se sastoji od tehničke opreme (detektora metala), informatičke opreme i uniformi (Foto: UNDP)

SARAJEVO, 8. 6. 2015. godine - Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini dodijelio je danas Federalnoj upravi civilne zaštite i Republičkoj upravi civilne zaštite vrijednu tehničku opremu za protivminsko djelovanje. Jačanje spremnosti i kapaciteta nadležnih institucija za protivminske aktivnosti predstavlja važan korak na postizanju cilja da BiH bude slobodna od mina i eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

“Izloženost opasnostima od mina i minsko-eksplozivnih sredstava se posebno uvećala nakon prošlogodišnjih poplava.  Ova donacija će ojačati naše kapacitete da se pozabavimo tim problemom, a istovremeno razgovaramo i o uvođenju novih tehnologija i projekata, kao što je “Land release” projekat”, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Donacija UNDP-a, ukupne vrijednosti 100,000 američkih dolara, sastoji se od tehničke opreme (detektora metala), informatičke opreme i uniformi za osoblje Republičke i Federalne uprave civilne zaštite.

Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite, je ovom prilikom podsjetio da su prema podacima BiH MAC-a poplave pomjerile oko 10 posto minski kontaminiranog područja. “Ova donacija je došla u pravo vrijeme i na pravo mjesto. Samo u sklopu aktivnosti oporavka od poplava, pregledali smo preko 350,000 kvadratnih metara površina kako bi se lokalno stanovništvo što prije vratilo u svoje domove.”

“Zadovoljstvo nam je što smo bili u mogućnosti da se odazovemo na potrebe Federalne i Republičke uprave civilne zaštite u pogledu opreme koja je za njih najpotrebnija prilikom rješavanja problema minskih polja”, rekla je Amela Ćosović Medić, šefica Sektora za pravdu i sigurnost u UNDP-u. “UNDP će nastaviti pružati podršku vlastima i institucijama u BiH koje rade na ovom pitanju, uključujući putem jačanja kapaciteta i radom na provedbi Strategije”.

UNDP UNDP širom svijeta