Novi program održivog razvoja

U cijelom svijetu čuju se zahtjevi da se pitanja siromaštva, neravnopravnosti i klimatskih promjena stave u prvi plan. Da bi se ovi zahtjevi konkretizovali kroz djelovanje, svjetski lideri okupili su se 25. septembra 2015. godine, u Ujedinjenim nacijama u Njujorku radi usvajanja Programa za održivi razvoj do 2030. godine.

Program razvoja do 2030. godine obuhvata 17 novih Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goals - SDGs), ili globalni ciljevi, kojima će se politika i finansiranje rukovoditi u narednih 15 godina, počevši od istorijske obaveze da se iskorijeni siromaštvo. Svuda. Trajno.

Koncept ciljeva održivog razvoja izrodila je Konferencija Ujedinjenih nacija o održivom razvoju, Rio+20, održana 2012. godine. Cilj konferencije bio je izraditi skup univerzalnih ciljeva koji u ravnotežu stavljaju tri dimenzije održivog razvoja: ekološki, socijalni i ekonomski.

Globalni ciljevi zamjenjuju Milenijumske razvojne ciljeve (Millennium Development Goals - MDGs), koji su u septembru 2000. godine okupili svijet oko petnaestogodišnjeg programa, čiji je cilj bio rješavanje problema siromaštva i poniženja koje ono nosi.

Milenijumski razvojni ciljevi, pored ostalih imperativa razvoja, postavili su kao mjerljive, univerzalno prihvaćene ciljeve iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi, sprječavanje smrtonosnih, ali izlječivih bolesti, i otvaranje većih mogućnosti obrazovanja za svu djecu.

Milenijumski razvojni ciljevi usmjeravali su napredak u nekoliko bitnih oblasti:

  • siromaštvo zbog niskih prihoda;
  • dostupnost kvalitetnijoj vodi;
  • upis u osnovnu školu;
  • mortalitet djece.

Posao je nezavršen za milione ljudi - potrebno je da pređemo posljednji kilometar do iskorjenjivanja gladi, postizanja pune ravnopravnosti polova, poboljšanja zdravstvenih službi i školovanja svakog djeteta. Vrijeme je da svijet postavimo na održiv put. Globalni ciljevi upravo se tim bave, a krajnji rok je 2030. godina.

Ovaj program razvoja primjenjuje se na sve zemlje, promoviše miroljubivo i inkluzivno društvo, otvara bolja radna mjesta i odgovara na ekološke izazove našeg doba, a posebno klimatske promjene. Na konferenciji o klimi u Parizu, svjetski lideri su postigli globalan dogovor o klimatskim promjenama.

Globalnim ciljevima mora se dovršiti posao koji je otpočeo milenijumskim razvojnim ciljevima, ne zaboravljajući nikoga.

Više o Milenijumskim razvojnim ciljevima i Ciljevima održivog razvoja

The Millennium Development Goals
Napredak kroz Milenijumske razvojne ciljeve

15 godina nakon što su se svjetski lideri posvetili globalnom partnerstvu da smanje siromaštvo, Milenijumski razvojni ciljevi (MDGs) su učinili značajan pomak.Više 

Ciljevi održivog razvoja
Prelaz na Ciljeve održivog razvoja

Članice Ujedinjenih nacija su prihvatile 17 Ciljeva održivog razvoja (SDGs) koji će završiti posao započet sa MDGs.Više 

UNDP's Partnerships

The SDG Fund, created by the United Nations Development Programme (UNDP) with an initial contribution from the government of Spain, has been designed to smoothen the transition from the Millennium Development Goals phase into the future Sustainable Development Goals.Learn More 

Logo BCTA

The Business Call to Action (BCtA) aims to accelerate progress towards the Millennium Development Goals (MDGs) by challenging companies to develop inclusive business models that offer the potential for both commercial success and development impact.LEARN MORE 

More about UNDP's partners around the globe

UNDP UNDP širom svijeta