Kupreški sir osvaja domaće tržište

Proces pravljenja "Kupreškog sira"

Kanton 10 je među najsiromašnijim regijama u Bosni i Hercegovini, sa visokom stopom nezaposlenosti, pogotovo povratnika i najranjivijih kategorija stanovništva. Mali farmeri razuđene kupreške regije su imali velike poteškoće da prodaju sopstvene proizvode, zbog udaljenosti od tržišta i teških uslova za proizvodnju. Ovaj problem je pogotovo pogađao porodice koje proizvode mlijeko i mlječne proizvode. U okviru programa koji UN agencije provode na području Kantona 10, mali mljekari su dobili prijeko potrebnu pomoć.

Zahvaljujući nabavci laktofriza putem donacije Fonda za ljudsku sigurnost Ujedinjenih nacija (UN TFHS), agro-trgovačka zadruga “BH Milch”, čiji je osnivač Smajil Žilić, povećala je proizvodnju jedinstvenog Kupreškog sira, a farmerima je garantovan otkup mlijeka i omogućena redovna zarada.

“Prije šest mjeseci, kad smo počeli sa radom, imali smo svega petnaest kooperanata od kojih smo preuzimali mlijeko. Svakodnevno smo morali obilaziti farmere kako bi dopremili potrebnu količinu sirovog mlijeka za proizvodnju sira, što je bio dosta dugotrajan i neisplativ posao”, kaže Vedad Žilić jedan od zaposlenih u zadruzi “BH Milch” i naglašava da se zahvaljujući novom laktofrizu broj kooperanata, i samim tim i porodica koje zarađuju za život baveći se stočarstvom, za svega nekoliko mjeseci povećao na četrdeset.

Sirara je tokom šest mjeseci postojanja razvila pet vrsta sireva, svaki posebno jedinstvenog okusa. To su uglavnom tvrdi punomasni sirevi i to: “Kupreški sir”, “Kupreško-planinski”,  “Kupreški sir za začinima”, “Baška sir”, i “Kupreški dimljeni sir”. Mjesečno se proizvede oko 4.500 kilograma sira, а tokom 2015. godine će se proširiti kapaciteti i razviti novi proizvodi.

“Svakodnevno nam stižu novi zahtjevi kupreških farmera koji polako stiču povjerenje u naš rad i žele da sarađuju sa nama. Istovremeno, s obzirom da je riješen problem skladištenja mlijeka, sada imamo dobre uslove za proizvodnju”, napominje Žilić.

Domaći mljekari šansu vide u domaćem tržištu, na kojem je “Kupreški sir” vrlo brzo našao svoje mjesto zahvaljujući kvalitetu mlijeka sa kupreških pašnjaka.


Osiguranje uslova za bolji život, unapređenje pružanja socijalnih usluga i drugih oblika podrške ugroženim grupama su samo neki od ciljeva projekta „Primjena koncepta ljudske sigurnosti u cilju stabilizacije zajednica u Kantonu 10“ koji zajednički sprovode agencije UNDP, UNHCR, UNICEF i IOM, u partnerstvu sa Vladom Kantona 10, općinskim vlastima i organizacijama civilnog društva. Projekt finansira UN Fond za ljudsku sigurnost (UN TFHS).

 

UNDP UNDP širom svijeta