Kako se ulaganje u prevenciju od prirodnih nepogoda isplati?

Pišu: Sanjin Avdić, Raduška Cupać, Aida Hadžić Hurem i Pavle Banjac

 Čišćenje poslije poplava 2014. godine (Foto: UNDP BiH)

24. mart 2016. godine

Do sada neviđene štete koje je Bosna i Hercegovina doživjela u poplavama 2014. godine su nam pokazale razorne posljedice neprioritetnog finansiranja i godine zapostavljanja sistema kontrole od poplava.

Doboj, na sjeveru zemlje, jedan je od najviše pogođenih gradova. Vodena bujica u poplavama je uništila ili oštetila više od 3.500 domova. Neophodna rekonstrukcija za 400 domova, koju je vodio EU Program oporavka od poplava, trajala je nekoliko mjeseci i uloženo je više od 1,3 miliona evra.

Hitna rekonstrukcija domova i zapanjujući finansijski troškovi su se mogli izbjeći da je barijera protiv poplava, dužine 2 km, vrijednosti samo 300.000 evra, bila izgrađena prije nego što su poplave pogodile grad.

Da je to bio slučaj, Doboj bi zasigurno izgledao mnogo drugačije nego danas, i milioni evra bi bili dostupni za ulaganje u razvoj, a ne u obnavljanje osnovnih uslova za život.

Bosna i Hercegovina je očigledno sklona prirodnim nepogodama.

Poplave u 2004, 2006, 2009, 2010. i naročito u 2014. godini iznova nam pokazuju da je naša zemlja u potpunosti izložena uticaju klimatskih promjena.

Ekonomski udar poslije poplava 2014. godine procijenjuje se na više od 2 milijarde evra. Jasno je da državne strategije o prirodnim nepogodama moraju da se promijene.

Međutim, za sada upravljanje rizikom od poplava u Bosni i Hercegovini je usredsređeno samo na odgovor na poplave u vanrednim situacijama, a ne na strateško upravljanje rizikom od poplava.

Dobra vijest je da vlasti u Bosni i Hercegovini postaju sve svjesnije ovog problema. Kao UNDP, podržali smo ih da se pokrene sveobuhvatna inicijativa o smanjenju rizika od poplava vrijedna 4,6 miliona evra u slivu rijeke Vrbas.

Znamo da mjere u cilju smanjenja rizika od poplava su najdjelotvornije ako se sprovodu kroz čitav sliv rijeke, tako da će Vrbas biti pilot projekat, sa namjerom da se na isti način primijene te mjere i na druge riječne slivove u zemlji.

Pilot projekat će nam pomoći da razvijemo metodologiju za unapređenje sistema za rano upozoravanje, koji će služiti kao model i za druge slivove u zemlji. Metodologija sadrži četiri ključna elementa:

  • poznavanje rizika,
  • usluge nadgledanja i upozoravanja,
  • širenje informacija i komunikacija,
  • kao i sposobnosti odgovora na poplave.

Poslije svega, zaključak je: Moramo da se bavimo uzrocima, a ne simptomima svoje ranjivosti na prirodne nepogode.

Bez ulaganja u strateške napore prevencije, ni napori za razvoj ne mogu da budu održivi.

UNDP UNDP širom svijeta