Bosna i Hercegovina bira život bez oružja

 Preko 100.000 komada streljiva i eksplozivnih naprava je prikupljeno tokom kampanje 2013.
Preko 100.000 komada streljiva i eksplozivnih naprava je prikupljeno tokom kampanje 2013. godine

Dubica je mali grad na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tokom 2013. godine, u ovoj naizgled mirnoj opštini dogodilo se nekoliko ozbiljnih i nasilnih incidenata počinjenih ilegalnim oružjem.

U samo dva i po sata udaljenom gradiću po imenu Modriča, tinejdžeri su iste godine donijeli ručne bombe u svoje učionice koje su pronašli na polju koje je služilo kao nekadašnje ratno bojište na periferiji grada.

Nakon brojnih konsultacija
, UNDP i domaći partneri najavili su pokretanje nacionalne kampanje pod nazivom Biraj život bet oružja u 2013. godini, u svrhu prikupljanja ilegalno posjedovanog malog naoružanja i lake municije. Uvođenjem zakona o amnestiji koji je stupio na snagu 01.09.2013. godine, a koji je namijenjen onima koji posjeduju ilegalno vatreno oružje, građani imaju priliku predati oružje i druge eksplozivne naprave slobodno i bez straha da će biti kažnjeni.

Međutim, veliki dio posla još uvijek preostaje. Procjene su pokazale da je 750,000 vatrenog oružja i dalje u ilegalnom posjedu civila širom zemlje i da je nakon završetka rata 1995. godine isto bilo korišteno kao sredstvo u preko 10,000 smrtnih slučajeva.

Za život bez oružja: kampanja 2013. godine

Preobrazba javnog neprijatelja u javno dobro

Biraj život bez oružja - letakBiraj život bez oružja - letak

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojio je zakon koji je omogućio ostvarenje kampanje prikupljanja oružja koja je od visokog značaja. Prikupljeno oružje se topi i reciklira kako bi se koristilo za pravljenje rezervnih dijelova za vozove i ostatak javne insfrastrukture.

“Ovo je prva kampanja prikupljanja oružja od tako velikog značaja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Yuri Afanasiev, rezidentni predstavnik UNDP-a u Bosni i Hercegovini. “Prema procjenama UN-a, gotovo 4,000 demobiliziranih boraca počinilo je samoubistvo nakon rata koristeći ilegalno oružje, pri čemu su često stradali i njihovi prijatelji i porodice. Šteta koju ovaj problem nanosi društvu je ogromna, stoga smo morali djelovati zajednički i neposredno."

Za uspjeh kampanje od presudnog je značaja prevazilaženje razarajućeg učinka ovog oružja. Kampanja je kreirana da dosegne širu javnost. Svako predani komad oružja može napraviti razliku.

Od decembra 2013. godine nacionalne vlasti su prikupile i uništile 1,750 komada ilegalno posjedovanog oružja. Dodatnih 2,000 bit će istopljeno 20. 03. 2014. godine. Iako mali, ovaj početak je od velikog značaja.

Kao što je pukovnik i vojni ataše Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, gospodin Rob Tomlinson rekao na otvorenju kampanje u septembru prošle godine:

„Svaki prikupljeni komad ilegalnog oružja znači jedan potencijalno spašeni život“.

UNDP UNDP širom svijeta