Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje

Kontekst

Flood Recovery Programme

Katastrofalne poplave, najteže u posljednjih 120 godina, zadesile su Bosnu i Hercegovinu u maju 2014. godine. Poplave su obuhvatile četvrtinu teritorija države i pogodile oko million osoba, što je približno 27% ukupnog stanovništva naše zemlje. Više od polovine jedinica lokalne samouprave pretrpjelo je štetu. Gradska, industrijska i ruralna područja danima su bila u potpunosti poplavljena, izolirana, bez struje, vode i komunikacija.

Ova prirodna katastrofa je pogoršala ionako teške uslove života najugroženijeg stanovništva, posebno povratnika i interno raseljenih osoba.

Evropska unija (EU) je odmah reagovala započinjanjem prve faze Programa za oporavak od poplava u vrijednosti od 43 miliona EUR. Program su implementirali Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije (IOM). Obnavljanjem stambenih jedinica, javnih objekata i objekata lokalne infrastrukture Program je unaprijedio kvalitet života za više od 610.000 osoba u zajednicama pogođenim poplavama u Bosni i Hercegovini.  

Zahvaljujući Programu, obnovljeni su domovi za 14.474 osobe, 50.467 učenika je nastavilo sa školovanjem bez dužeg prekida, opštinske službe i zdravstveni centri koji su usluživali oko 300.000 građana su ponovo profunkcionirali. Zahvaljujući podršci malim i srednjim preduzećima kao i poljoprivrednom sektoru, 5.952 radnih mjesta je zadržano ili kreirano.  

O projektu

Program za oporavak od poplava - stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program, započet u septembru 2017. godine, ima za cilj da stambeno zbrine 2.895 osoba i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. 

Pomoć je prioritetno namijenjena socijalno i ekonomski marginaliziranim grupama stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva sa niskim primanjima, osobe sa poteškoćama u razvoju, pripadnike manjina, povratnike i interno raseljene osobe.  

Vrijednost Programa je 15 miliona EUR, a finansira ga Evropska unija u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine i Vladom Republike Srpske. Program implementira UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim opštinama i gradovima.

Program se implementira u 44 opštine/grada u oba entiteta Bosne i Hercegovine: Banja Luka, Bijeljina, Bratunac, Brod, Cazin, Doboj, Doboj Istok, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Goražde, Gračanica, Gradiška, Jezero, Kakanj, Kalesija, Kostajnica, Laktaši, Lopare, Maglaj, Modriča, Novi Grad, Odžak, Orašje, Petrovo, Prijedor, Prnjavor, Sapna, Srbac, Srebrenik, Šamac, Šekovići, Šipovo, Teslić, Tešanj, Travnik, Tuzla, Ugljevik, Vareš, Vlasenica, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Zvornik i Žepče.

Šta radimo?Program pomaže održivi oporavak u zajednicama pogođenim poplavama u BiH. U sklopu Programa bit će urađeno sljedeće:

1) izgradnja i sanacija stambenih jedinica za 2,895 socijalno i ekonomski ugroženih osoba, čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine; 

2) ekonomsko osnaživanje domaćinstava kroz pomoć u oblasti poljoprivredne proizvodnje, pokretanja malih biznisa i zapošljavanje u privatnom sektoru. 

 

Šta smo postigli do sada?

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje započeo je u septembru 2017. godine. U novembru iste godine završen je Javni poziv za izbor korisnika/ca pomoći na koji se prijavilo 3,950 aplikanata iz cijele BiH.

Izbor korisnika/korisnica završen je u maju 2018. godine, nakon čega je urađena analiza uslova života i potreba ugroženog stanovništva kako bi se izabranim porodicama osigurali odgovarajući paketi ekonomskog osnaživanja.

Proces izgradnje i sanacije stambenih objekata započeo je u junu 2018. godine.

 

Ko finansira Program?

DONATOR

IZNOS (EUR)

Evropska unija

12,500,000.00

UNDP

162,600.00

Vlada Republike Srpske

664,680.00

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

562,421.00

Opštinski doprinosi

1,045,890.00

UNDP UNDP širom svijeta