Iseljeništvo i razvoj Bosne i Hercegovine - Uspješni primjeri

19. Novembar 2014

Službeni statistički podaci procjenjuju da gotovo 1,5 miliona građana Bosne i Hercegovine živi izvan zemlje što predstavlja gotovo 40% ukupnog stanovništva. Prema procjenama, broj građana porijeklom iz BiH koji žive u inostranstvu je još i veći, a ako se uzmu u obzir druga i treća generacija, brojka doseže 2 miliona građana.

 

Iseljenici iz BiH predstavljaju značajan potencijal za razvoj zemlje imajući u vidu da je često riječ o visokoobrazovanim i uspješnim pojedincima. Neki od njih odlučili su doprinijeti razvoju BiH ulažući svoje znanje, iskustvo, rad i sredstva u lokalne zajednice širom zemlje. Njihove priče sadržane su u ovoj brošuri koja ne samo da ilustrira da je moguće biti uspješan u ulaganjima u lokalnu privredu u BiH, već da je za neke to i mnogo više od investicije. To su njihove životne priče.

 

Brošura je pripremljena zajedničkim naporima s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, odnosno Sektorom za dijasporu, koji aktivno održava komunikaciju s bh. građanima u inostranstvu i nastavlja svoje napore na angažiranju s bh. dijasporom i Razvojnim programom Ujedinjenih naroda koji djeluje u oblasti razvoja. Projekat je podržala Švicarska vlada koja kontinuirano doprinosi promoviranju uloge migracija u razvoju širom svijeta.

UNDP UNDP širom svijeta