Drugi nacionalni izvještaj Bosne i Hercegovine u skladu s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih nacija

8. Novembar 2013
image

Savjet ministara BIH i entitetske vlade su usvojile Drugi nacionalni izvještaj Bosne i Hercegovine (SNC) prema Okvirnoj konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama (UNFCCC), koji je predat UNFCCC sekretarijatu u Bonu.  

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je uz finansijsku podršku GEF-a i u partnerstvu sa Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kao UNFCCC kontakt institucijom za BIH, završio izradu Drugog nacionalnog izvještaja Bosne i Hercegovine o klimatskim promjenama.

Izrada i predaja ovog Izvještaja ne predstavlja samo ispunjavanju obaveza koje BiH, kao država potpisnica UNFCCC-a ima,  SNC takođe služi i kao značajan strateški dokumenat za održivi razvoj, koji povezuje zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promjena sa ključnim pitanjima socio-ekonomskog razvoja.  

Uz podršku više od 30 domaćih eksperata, te aktivnu ulogu relevantnih institucija, SNC je rezultirao ažuriranim inventarom gasova staklene bašte koji je verifikovan u skladu sa međunarodnim standardima. Izvještaj takođe donosi ažuriranu  procjenu uticaja klimatskih promjena u BiH i navodi oblasti koje imaju najveći potencijal za suzbijanje emisija gasova staklene bašte. Identifikacijom prioritetnih mjera prilagođavanja na klimatske promjene, kao i mjera smanjenja emisija gasova staklene bašte, SNC je stvorio osnovu za dalji razvoj BiH ka održivom privrednom razvoju, koji istovremeno doprinosi smanjenju siromaštva i poboljšanju opšteg dobra bez daljeg uništavanja životne sredine. Svjetski lideri su na samitu u Riju 2012. godine, ovaj novi pristup nazvali Zelena ekonomija.

 

UNDP UNDP širom svijeta