Istraživanje o rizičnom ponašanju grupa sa povećanim rizikom u vezi sa HIV-om

1. Januar 2011
image

Čini se da se ukupni porast globalne epidemije AIDS-a stabilizovao. Godišnji broj novih zaraza HIV-om je od kasnih devedesetih u stalnom padu i sve je manje smrtnih slučajeva povezanih sa AIDS-om usljed značajnog povećanja antiretroviralne terapije tokom proteklih godna. Iako je broj novozaraženih u padu, sveukupni nivo novih infekcija je i dalje visok, te je uprkos značajnom smanjenju mortaliteta, broj osoba koje živi sa HIV-om u svijetu porastao.

 

U izvještaju o globalnoj epidemiji AIDS-a iz 2010. godine, UNAIDS je procijenio da 33.300.000 osoba trenutno živi sa HIV-om. U poređenju sa podacima iz 2001. godine kada je procjenjeno da 28.600.000 osoba širom svijeta živi sa HIV-om, ovi podaci ukazuju na epidemični rast. Nažalost, regije Centralne Azije i Istočne Evrope, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, nastavljaju da imaju najveći regionalni rast prevalencije HIV-a u svijetu.

 

Bosna i Hercegovina je među zemljama s niskom razinom epidemije,  što znači da je stopa HIV infekcije u općoj populaciji  ispod 1%, odnosno,  ispod 5% u bilo kojoj od rizičnih skupina (muškarci koji imaju seksualne odnose s muškarcima, injekcioni korisnici droga, seksualne radnice, itd.). Od 1986., kada je prvi slučaj zaraze HIV-om dokumentovan u BiH, pa do kraja 2010., 170 osoba s dijagnozom HIV infekcije je registrovano. Od tog broja AIDS se razvio u ukupno 109 slučajeva.

 

Od ukupnog broja registriranih osoba, najveći broj njih zaraženi su putem heteroseksualnog odnosa (57%), homoseksualnim odnosima (17%) i injekcioni korisnici droga (12,7%).

UNDP UNDP širom svijeta