Preuzmite dokument
Studija Nepohađanje i napuštanje obrazovanja

Studija Nepohađanje i napuštanje obrazovanja

17. avg 2012.

Studija Nepohađanje i napuštanje obrazovanja urađena je u okviru obrazovnih YERP aktivnosti na osnovu istraživanja o djeci i mladima koji ne upisuju ili napuštaju osnovnu ili srednju školu.

Istraživanje je uspješno realizirano u vladinim institucijama (ministarstvima obrazovanja/prosvjete, općinskim odjeljenjima za društvene djelatnosti/odsjek obrazovanje, centrima za socijalni rad, zavodima za zapošljavanje, pedagoškim zavodima), te osnovnim i srednjim školama. Sve navedene institucije s različitih aspekata posmatraju obrazovni sistem, pa je bilo važno saznati njihove stavove o ovoj problematici, kako bi se stekao cjelovit uvid u temu.

Istraživanje je provela Partner Marketing Consulting Agencija u svrhu identifikacije razloga za nepohađanje i napuštanje školovanja i predstavljanja konkretnih preporuka za smanjenje broja djece i mladih izvan školskih sistema usmjerenih prema različitim subjektima: osnovnim i srednjim školama, općinama i lokalnim zajednicama, ministarstvima obrazovanja/ prosvjete, centrima za socijalni rad, pedagoškim zavodima i zavodima za zapošljavanje.

 

UNDP UNDP širom svijeta