Preuzmite publikaciju
Kako pokrenuti svoju zajednicu

Kako pokrenuti svoju zajednicu - Vodič za transformaciju zajednice u deset koraka

30. avg 2017.

Javne ustanove obično rješavaju probleme kroz linearni proces temeljen na javnim politikama ili propisima, uz malo prostora za iteracije tokom procesa. Filozofija pokretanja, odnosno startup-a, suprotnost je ovakvim procesima, jer potiče neuspjeh i greške, razumijevajući da su uspješna startup poduzeća izgrađena upravo kroz cijeli niz iteracija ili prototipa. Startup poduzeća izgrađena su korištenjem pristupa izradi gdje se „različiti aspekti problema pažljivo seciraju, posebno mišljenja onih koji su pogođeni promjenama“.

Rješenja se razrađuju kao pretpostavke koje zatim bivaju testirane. Riječ je o kontinuiranom evolutivnom procesu koji razvija agilnije odgovore na probleme. Javne ustanove i vlasti mogu imati koristi od takvih iskustava i metodologija. Mogli bi i razmotriti načine kako promijeniti svoju dinamiku u testiranju i realiziranju novih ideja tako što će se ugledati na startup-e. Ovaj pristup bi omogućio razvojne aktivnosti bazirane na iskustvima privrede, a sa ciljem unapređenja zajednice.

Vodič je namjenjen ljudima koji dolaze iz svih sfera života sa zamislima kako pomoći transformaciju svojih zajednica nabolje. Namijenjen je i javnim ustanovama i njihovim zaposlenima koji također mogu imati koristi od vodiča. Vodič nije politički manifest, ali može poslužiti političkim strankama voljnim da pomognu svojim glasačima i građanima u razvoju ciljanih zajednica.

U suštini, dokument približava startup mentalitet i razvoj zajednice. Cilj mu je da potakne pojedince da pomognu svojim zajednicama da postanu bolje mjesto za život. Pokretanje inicijative prilika je za stvaranje vlastite budućnosti i osiguranja bezbjednosti za vlastite porodice, prijatelje i zajednicu. Međutim, mogućnost pokretanja inicijative koja bi utjecala na razvoj zajednice može biti istovremeno i uzbudljiva i zastrašujuća, zbog velikog broja stvari koje treba uzeti u obzir. Ovaj praktični vodič otkrit će vam nekoliko koraka za postizanje uspjeha. Vodič predstavlja putokaz za one koji su spremni da pokrenu svoje zajednice ka naprijed tako što osigurava pragmatičan i konkretan set alata s opisima načina na koji startup aktivnosti mogu transformirati njihove zajednice.

Ova publikacija objavljena je u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija
(UNDP) u BiH. Sadržaj ove publikacije, kao i nalazi prikazani u njoj, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švicarske i Vlade Švedske, niti Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

UNDP UNDP širom svijeta