Preuzmite dokument
Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (2013-2016)

Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (2013-2016)

1. apr 2014.

 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine  je na 58. sjednici održanoj 24. jula 2013. godine  donijelo Strategiju za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (2013-2016).

Strategija predstavlja sveobuhvatan dokument kojem je cilj unapređenje efikasnosti svih subjekata u oblasti kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini. Posebno je usmjerena na usklađivanje zakonodavstva s međunarodnim standardima, unapređenje kontrole unutrašnjeg i vanjsko-trgovinskog prometa oružja, smanjenje incidenata počinjenih oružjem i broja nelegalnog oružja u posjedu građana, unapređenje građanskog povjerenja u institucije u Bosni i Hercegovini na svim nivoima vlasti, kao i smanjenje viškova malog oružja i lakog naoružanja u posjedu Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine. Implementacijom zacrtanih strateških ciljeva i daljnjim razvojem međunarodne i regionalne saradnje u ovoj oblasti, Bosna i Hercegovina će doprinijeti ne samo unapređenju opće sigurnosti u zemlji nego i u regionu i globalno.

Strategija prepoznaje oblasti od strateške važnosti za unapređenje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini, te ih definiše kao četiri strateška cilja i to:
1. Unapređenje pravnog okvira i implementacija SALW zakonodavstva
2. Smanjenje prisustva nelegalnog SALW-a
3. Upravljanje SALW-om u posjedu nadležnih institucija i agencija u Bosni i Hercegovini
4. Međunarodna i regionalna saradnja i saradnja sa nevladinim organizacijama

UNDP UNDP širom svijeta