Danas je u Sarajevu održana konferencija “Poslovna zajednica i ciljevi održivog razvoja u Bosni i Hercegovini” s ciljem podizanja svijesti o ulozi preduzeća u ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Konferencija koja je okupila više od 400 predstavnica i predstavnika svih nivoa vlasti, poslovne i akademske zajednice, je organizovana u okviru projekta Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažiranje privatnog sektora koji finansira Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, a implementira tim Ujedinjenih nacija u BiH.

Učesnici konferencije imali su priliku osvrnuti se na globalne teme u kontekstu Bosne i Hercegovine, uključujući, između ostalog, i odgovorno upravljanje resursima i zaštitu okoliša, etično poslovanje, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i njihov uticaj na imidž i konkurentnost preduzeća.

„Ova konferencija je odlična prilika da se privatni sektor, civilno društvo i državni sektor upozna sa ciljevima održivog razvoja, ali svakako i da čuje iskustva švedskih kompanija koje su ovdje danas. Ministarstvo koje vodim snažno podržava ispunjenje obaveza koje je BiH preuzela i BiH će i u narednim godinama nastojati, usprkos skromnim resursima, da da svoj doprinos ciljevima zacrtanim u Agendi 2030“ kazao je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

“Poslovni sektor je bio važan i konstruktivan učesnik tokom pregovora o Agendi 2030, a danas je njegova uloga još važnija u implementaciji. Mi moramo koristiti inovativnu snagu privatnog sektora. Zbog toga sam veoma sretan što vidim uključivanje privatnog sektora, kao i to što mnoge kompanije vide ciljeve održivog razvoja kao poslovnu priliku. Ovaj forum jasno pokazuje da postoji bolje razumijevanje, danas više nego ikada, uloge investitora i financijskog sektora u implementaciji Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja”, kazao je Johannes Oljelund, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Ministarstva vanjskih poslova Švedske.

„Mnoge korporacije diljem svijeta su prepoznale da ciljevi održivog razvoja ne samo da imaju smisla, već su dobri za poslovanje. Mnoge svjetske kompanije inkorporiraju ciljeve održivog razvoja – eksplicitno i implicitno – u temelje svog poslovanja“, kazala je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici 20 kompanija iz Bosne i Hercegovina su na konferenciji podijelili primjere dobre prakse iz oblasti održivog razvoja koji se provode u svojim preduzećima. Glavni govornici konferencije bili su g. Ola Rosling, predsjednik i suosnivač fondacije Gapminder, g. Saša Bešlić, direktor održivih finansija u Banci Nordea, gđa. Susanne Sweet, vanredna profesorica na ekonomskom fakultetu u Štokholmu i direktorica istraživanja u Centru Mistra za održiva tržišta, gđa. Katarina M. Eriksson, viša menadžerica za projekte i razvoj partnerstva u Tetra Lavalu, i g. Daniel Paska, direktor Ericssonovog programa za održivost i korporativnu odgovornost za nordijske zemlje i Centralnu Aziju.

Konferencija je bila prilika za preduzeća koja žele da održivi razvoj bude sastavni dio njihovih osnovnih djelatnosti i poslovnih modela iskažu svoju zajedničku predanost i da doprinesu ostvarenju Agende 2030 u Bosni i Hercegovini.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno