Nj.E. Dr Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH, i Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, potpisuju ugovor za EXPLODE+ projekat, 05. novembra 2018. godine

Ugovorom o dodjeli 245.400 US dolara za projekat „EXPLODE+“ osiguran je dodatni doprinos Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH, koji će se provoditi do 30. novembra 2019. godine.

„Rješavanjem opasne municije bezbjednost zajednica će se značajno povećati, a projekat je takođe pomoći pristupanju BiH Evropskoj uniji, naročito u vezi sa Poglavljem 24 o pravdi, slobodi i sigurnosti. Ovaj projekat predstavlja višestruko pozitivan iskorak: za Bosnu i Hercegovinu, za lokalne zajednice, Evropsku uniju i međunarodne institucije, te se radujemo saradnji tokom predstojeće godine“, izjavio je Nj. E. Dr Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH tokom potpisivanja ugovora sa Sezin Sinanoglu, rezidentnom predstavnicom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, u prisustvu Borisa Jezeraškića, pomoćnika ministra odbrane/obrane BiH za nabavku i logistiku.

UNDP kontinuirano provodi aktivnosti podrške Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine od 2013. godine koja ima za cilj uništavanje nestabilne municije. Ova podrška se realizuje kroz EU STAR projekat (vrijednost 2,8 miliona eura) koji finansira Evropska unija, te „EXPLODE+“ projekat, koji se sufinansira sredstvima Vlade Kraljevine Holandije, Vlade Savezne Republike Njemačke i Vlade Kraljevine Norveške.

„Kroz ovaj projekat smo izgradili čvrsta partnerstva i uspjeli smo zajedno uništiti većinu viškova. Nesigurna i nestabilna municija je problem koji i dalje postoji u BiH. Dio zaliha datira čak iz šezdesetih godina prošlog vijeka, što zaista predstavlja sigurnosni rizik ne samo za stanovništvo lokalnih zajednica, nego i vojno osoblje koje rukuje takvom municijom ili osigurava fizičku bezbjednost takve municije. Fokus projekta se odnosi i na prenos znanja i unapređenje kapaciteta, kako bi oni koji rukuju ovakvom municijom svoj posao mogli raditi na efikasniji i sigurniji način.“ izjavila je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

„Dobrom saradnjom na više polja situacija je sada puno bolja, imamo dobre rezultate i vrlo brzo ćemo moći da radimo i održavamo materijalna sredstva na svim lokacijama na redovan i potrebit način.“, izjavio je Borislav Jerzeraškić, pomoćnik ministra odbrane/obrane BiH za nabavku i logistiku, koji se zahvalio Vladi Kraljevine Holandije i UNDP-u, kao i drugim institucijama koje pružaju podršku procesu uništavanja nesigurne municije.

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti „EXPLODE+“ projekta Kraljevina Holandija pokazuje svoju kontinuiranu opredjeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno