Potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 630.000 američkih dolara za projekat EXPLODE+, Vlada Kraljevine Norveške se pridružila aktivnostima zbrinjavanja nestabilne municije u BiH koje UNDP provodi tokom naredne godine.

„Smatramo da je pomoć u zbrinjavanju municije u Bosni i Hercegovini humanitarni i sigurnosni prioritet. Riječ je o direktnom doprinosu u podršci naporima Ministarstva odbrane/obrane Bosne i Hercegovine u smanjenju zaliha municije i uspostavljanju sistema održivog upravljanja. Uz ovaj doprinos putem UNDP-ove hitne akcije za uništenje municije (projekat Explode), Ministarstvo odbrane/obrane će moći zbrinuti velike količine zastarjele i nesigurne municije različitih kalibra i modela koji predstavljaju izravnu bezbjedonosnu i sigurnosnu prijetnju za lokacije skladištenja, lokalne zajednice, ali čak i širu regiju,“ istaknula je NJ.E. Guri Rusten, ambasadorica Kraljevine Norveške u BiH tokom ceremonije potpisivanja sporazuma zajedno sa g. Sukhrobom Khoshmukhamedovom, zamjenikom rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

UNDP provodi intenzivne aktivnosti usmjerene na uništavanje nestabilne municije prvenstveno kroz EU STAR projekat (iznos od 2,8 miliona eura), finansiran sredstvima Europske unije, a koji provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane/obrane BiH kao i projekat EXPLODE+, sufinansiran sredstvima vlada Kraljevine Norveške, Nizozemske i Njemačke.

„Današnji sporazum je još jedno priznanje uspješne provedbe zahtjevne zadaće zbrinjavanja nestabilne municije koju provodimo u partnerstvu s lokalnim i međunarodnim institucijama. Podrška Vlade Kraljevine Norveške nesumnjivo će doprinijeti bržem rješavanju problema nesigurne i nestabilne municije u kontekstu sigurnosti lokalnih zajednica i vojnog osoblja. Projekt EXPLODE+ pokazuje da se mnogo više može postići zajedničkim i koordiniranim aktivnostima za dobrobit svih,“ navodi g. Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH.

Sa dodatnim ulaganjem u provedbu projektnih aktivnosti za EXPLODE+ i planiranom provedbom do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Norveška pokazuje kontinuiranu predanost podršci razvoju Bosne i Hercegovine i boljoj sigurnosti zajednica.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno