Značajan iskorak ka sigurnijem skladištenju municije

Svečanim potpisivanjem ugovora o vrijednog 940.000 US dolara između ambasade Kraljevine Saudijske Arabije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH, zvanično su otpočele aktivnosti finaliziranja infrastrukturnih unaprijeđenja skladištenja municije na lokaciji Oružanih snaga BiH „Krupa“ u Hadžićima.

Potpisivanju ugovora su prisutvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Saudijske Arabije, Ministarstva odbrane/obrane Bosne i Hercegovine, Oružanih snaga BiH, EUFOR-a, OSCE-a, te brojnih ambasada.

Svečani čin potpisivanja ugovora, kojim se na najneposredniji način doprinosi jačanju sigurnosnih standarda skladištenja municije, kao i kapaciteta na planu rješavanja viškova naoružanja, pozdravili su potpisnici ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah i rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu, kao i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi delegaciju Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Kraljevine Saudijske Arabije u posjeti BiH.

Na važnost kontinuiranih aktivnosti na rješavanju viškova naoružanja u BiH ukazao je i zamjenik ministrice odbrane BiH za politiku i planove Sead Jusić, izražavajući zahvalnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji, povodom najnovije donacije, kao i UNDP-u, OSCE-u, NATO-štabu, EUFOR-u i drugim međunarodnim partnerima angažiranim na stvaranju sigurnijeg okruženja u BiH i regiji.

"Danas svjedočimo izuzetno važnom danu, danu jačanja bilateralnih odnosa Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine", istakao je Nj. E. Hani bin Abdullah bin Mohammed Mominah ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, navodeći da se radi o izuzetno značajnoj donaciji za BiH i njene OS.

Rezidentna predstavnica Sinanoglu je naglasila da UNDP u direktnoj saradnji s Ministarstvom odbrane/obrane BiH i Oružanim snagama BiH, te nizom međunarodnih partnera, kontinuirano radi na smanjenju viškova nesigurne municije i unaprijeđenju infrastrukture u skladištima municije.

„Zastarjela i nestabilna municija u BiH i dalje predstavlja prijetnju, te su ova donacija i doprinos Kraljevine Saudijske Arabije veoma značajni za jačanje sigurnosti svih građana u BiH“, istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a BiH.

Svečani čin potpisivanja spomenutog ugovora pozdravio je i general Ali bin Ibrahim Al Fawaz koji predvodi visoku saudijsku delegaciju tokom posjete BiH, navodeći da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije radi na uspostavljanju mira i stabilnosti u svim dijelovima svijeta.

Donacija od gotovo 1 milion US dolara omogućit će završetak neophodnih infrastrukturnih i sigurnosnih intervencija na lokaciji skladištenja municije Krupa u Hadžićima, te doprinijeti sveukupnom povećanju sigurnosti skladištenja i efikasnoću upravljanja zalihama municije i minsko-eksplozivnih sredstava (MiMES) za koje su nadležni MOBiH i OSBiH.

Projekt EXPLODE+ kao multidonorsku platformu u funkciji unaprijeđenja sigurnosnih standarda, implementiraju Ministarstvo odbrane/obrane BiH i UNDP, uz podršku Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije, Kraljevine Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Saudijske Arabije i EUFOR-a.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno