U sklopu Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP) renoviran vrtić “Buba-mara" na Palama

UNDP - ILDP_Visit to Pale 55

Uslovi boravka u vrtiću sada su mnogo bolji. Prostorije su svjetlije i prozračnije, i mnogo je ugodnije i toplije…,  kaže Slavka Brezo direktorica u JU Dječiji centar “Buba-mara”.

Djeca su naša radost, a njihova bezbrižnost, smijeh i igra najvrijednije su blago ove planete. Stoga, projekti poput obnavljanja dječijih vrtića zauzimaju posebno mjesto u svakoj društvenoj zajednici.  Tako je nedavno renoviran i dječiji vrtić u opštini Pale, što je veoma obradovalo djecu, njihove roditelje, ali i sve stanovnike ove opštine.

Vrtić je izgrađen 80-tih godina prošlog vijeka, sa fasadom od azbestnih ploča koje su bile kancerogene i koje su se obrušavale, tako da objekat nije bio prilagođen za boravak djece. Zbog loših uslova boravka, roditelji su se teško odlučivali da upišu djecu u ovu jedinu javnu predškolsku ustanovu na tom području. Zato su djeca bila uskraćena za druženje i igru s vršnjacima u vrtiću.

Da bi riješili ove probleme, u sklopu projekta “Poboljšanje kvaliteta javnih usluga u Javnoj ustanovi (JU) Dječiji centar “Buba-mara”” obnovljen je objekat vrtića, te su zamijenjene fasada i stolarija. Projekat je podržan putem Finansijskog mehanizma za podršku integrisanom i održivom lokalnom razvoju u Republici Srpskoj (RS). Finansijski mehanizam predstavlja zajedničku inicijativu Ministarstva finansija RS,  Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, Investiciono-razvojne banke RS (IRBRS) te Projekta integrisanog lokalnog razvoja (ILDP), koji zajednički podržavaju Vlade Švicarske i Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH). Rekonstrukcijom objekta poboljšan je kvalitet boravka i predškolskog obrazovanja djece u ovoj ustanovi.

“Ovaj projekat je od velikog značaja za vrtić, ali  i za djecu, roditelje i cijeli grad. Uslovi boravka u vrtiću sada su mnogo bolji. Prostorije su svjetlije i prozračnije, i mnogo je ugodnije i toplije. Zamjenom stolarije omogućeno je provjetravanje prostorija, što ranije nije bilo moguće,  jer zbog dotrajale stolarije nismo mogli ni otvoriti prozore. I fasada je puno ljepša, tako da smo uljepšali cijeli grad. Sada imamo objekat koji je funkcionalan i koji lijepo izgleda,” kaže Slavka Brezo direktorica u JU Dječiji centar “Buba-mara”.

Obnova objekta omogućila je popunjavanje kapaciteta i motivisala roditelje da upišu djecu u ovaj vrtić. Prije samo tri godine, u vrtiću je bilo oko 40 mališana, što je pet puta manje nego danas. Danas ima oko 200 djece, uzrasta od 6 mjeseci do 3. razreda osnovne škole, koja borave u jaslicama i vrtiću, ili u dnevnom boravku za djecu u osnovnoj školi. U vrtiću ima 6 grupa, sa oko 170 djece, koja su u cjelodnevnom boravku. Pored toga, oko 30 djece iz socijalno ugroženih porodica besplatno pohađaju  tromjesečni program u igraonici. 

“Prošle godine nismo bili u punom kapacitetu, ali sada su roditelji prepoznali da su bolji uslovi za boravak djece što je rezultiralo povećanjem broja djece u vrtiću,” rekla je Brezo.

Ni roditelji nisu krili zadovoljstvo, a jedan od njih je i Vladimir Kezunović, koji je rekao: “Korisnici smo usluga vrtića oko dvije i po godine, pa smo upoznati sa uslovima boravka u vrtiću prije rekonstrukcije. Uslovi su se mnogo poboljšali poslije rekonstrukcije. Kvalitetnijim i zdravijim uslovima, prijatnijim i urednijim okruženjem zadovoljni su i roditelji i djeca”.

O djeci u vrtiću se brine 20 zaposlenih, od kojih 12 direktno radi s djecom. Oni ističu da im je puno   lakše raditi u obnovljenom objektu.

“Sada je puno bolje, i umnogome je olakšan rad vaspitača u vrtiću, a zbog uređenog dvorišta možemo se igrati s djecom i van vrtića. Djeca su oduševljena, sam dolazak u vrtić ih raduje, a imamo i odličnu saradnju sa roditeljima,” kaže Boris Popić, vaspitač u starijoj vrtićkoj grupi u JU Dječiji centar “Buba-mara”.

Uposlenici navode da se sada u obnovljenom vrtiću mogu realizovati i novi pedagoški programi i sadržaji, te zajednički skupovi i druženja sa pedagozima iz drugih gradova, što ranije nije bilo moguće.

Ova priča pokazuje kako je ILDP projekat, putem Finansijskog mehanizma, omogućio pobolјšanje kvaliteta javnih usluga u dječijem vrtiću. Ova priča je samo jedna u nizu koje mogu pokazati kako je ovaj mehanizam pomogao u poboljšanju kvaliteta života bh. građana. U toku prva dva ciklusa, koji su realizovani 2014. i 2015. godine, kroz Finansijski mehanizam je investirano skoro dva miliona maraka u 18 projekata, od kojih je koristi imalo više od 120.000 bh. građana. Konkretnije, omogućeno je poboljšanje komunalne infrastrukture, te administrativnih, zdravstvenih i obrazovnih usluga, a podržan je i razvoj ruralnih područja i osiguran prihod za više od 700 poljoprivrednih domaćinstava. Finansijski mehanizam pomogao je u realizaciji razvojnih prioriteta utvrđenih strateškim dokumentima Republike Srpske, a pored toga omogućio je jačanje međuopštinske saradnje, te razmjene znanja i iskustava na lokalnom nivou u opštinama i gradovima Republike Srpske.

 

UNDP - ILDP_Visit to Pale 30

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno