Održane finalne prezentacije polaznika Startup akademije u BiH

LID

U okviru projekta Lokalni integrisani razvoj (LIR) koji finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) podržan je razvoj poduzetničkih vještina i novih startup ideja u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 17. januara 2018. godine, u Sarajevu (UN zgrada) je održan finalni događaj Startup akademije na kojoj su, po prvi put, učesnici iz Banja Luke, Čelinca, Modriče, Mostara, Orašja, Srebrenika, Tuzle i Vareša prezentirali svoje ideje za pokretanje biznisa. 

Na događaju je prezentirano deset ideja. Nakon što komisija ocijeni kvalitet biznis planova, najuspješnije ideje će biti podržane u okviru LIR projekta kroz dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u pojedinačnom iznosu do 7,000.00 KM. Bespovratna sredstva su namjenjena za troškove registracije preduzeća i nabavku osnovnih sredstava.

“Program razvoja poduzetničkih vještina polazi od činjenice da je novim preduzetnicima vrlo teško osigurati početni kapital za pokretanje biznisa. Upravo iz tog razloga UNDP je osmislio trening program koji pored teorijskog i praktičnog znanja omogućava polaznicima da osvoje finansijska sredstva za osnivanja svog biznisa. Program razvoja poduzetničkih vještina je obuhvatio najvažnije teme kao što su istraživanje tržišta, segmentiranje kupaca, razvoj proizvoda ili usluga, finansijsko upravljanje, marketing i slično. Na kraju programa svi polaznici su izradili poslovni plan. Ovom prezentacijom poslovnih planova završava se prvi ciklus programa razvoja poduzetničkih vještina”, kazao je Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj u UNDP-u.

Polaznici/ce Startup akademije i njihove ideje za pokretanje biznisa su:

 

1. Alena Kovačević, Vareš, „AA&II Eko Energy - proizvodnja peleta od drveta“;

2. Đorđo Prljeta, Modriča, “Izrada i prodaja suvenira, nakita i ukrasnih predmeta”;

3. Edin Moranjkić, Srebrenik, “Reciklaža sekundarnih sirovina”;

4. Emir Bulić, Tuzla, “Konditorska proizvodnja Bueno”;

5. Gorana Pantić, Banja Luka, “Element of Style” – izrada i modeliranje odjevnih konstrukcija i izrada prototipa modela;

6. Jelena Golemac, Mostar, “Softwerska aplikacija Sophico”;

7. Jelka Zane, Mostar, „Happy Factory - proizvodnja i prodaja suvenira, malih uporabnih predmeta i nakita“;

8. Jovan Topić, Čelinac, „Topex - proizvodnja zdjelica od ekspandiranog polistirena“;

9. Mirza Rustempašić, Orašje, “Fruit - sušenje voća;

10. Tomislav Adžić, Čelinac, „Valex - izrada linija za pelet“.

 

”U prvi mah je bilo jasno da je UNDP za trening i obuku iz poduzetništva angažovao jako kompetentno osoblje, međutim, ni slutio nisam da će moje novoosnovano preduzeće naići na edukaciju i podršku o kakvoj sam samo mogao sanjati. Mnogo puta sam pomislio kako je obuka kroz koju sam prezentirao sve informacije relevantne za moje tekuće i buduće poslovanje sa neba dar. Stoga, mogu samo još jedan put pokušati i reći hvala što moj poduzetnički put označiste pravovremenim smjernicama” kazao je Emir Bulić iz Tuzle koji je na događaju predstavio svoju ideju konditorske proizvodnje pod nazivom “Bueno”.

****

Projekat „Lokalni integrisani razvoj“ (LIR) je trogodišnja inicijativa (2016.–2018.) koju primarno finansira Evropska unija (EU), a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH), Ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske (RS) i dva entitetska saveza opština/općina i gradova. Projekat LIR se implementira u 21 jedinici lokalne samouprave (JLS) u BiH.

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno