LIR projekat: Izabrani timovi za sudjelovanje na prvoj “Global Crowdfunding Academy” u BiH

Tue Nov 28 00:00:00 EST 2017

Za ovogodišnju “Global Crowdfunding Academy”, koja se prvi put održava u Bosni i Hercegovini (BiH), od ukupno 44 prijavljena projektna prijedloga, odabrano je 11 timova sa najboljim idejama i projektima za sudjelovanje u ovom edukativnom programu. Crowdfunding akademija se organizuje u okviru projekta „Lokalni integrisani razvoj” (LIR), koji primarno finansira Evropska unija, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Osnovni ciljevi akademije su pružanje prilike za alternativno finansiranje inovativnih projekata i inicijativa iz BiH putem grupnog finansiranja, kao i podizanje svijesti o značaju i mogućnostima koncepta grupnog finasiranja. Uz to, sudionici će imati priliku za stvaranje poslovne mreže i međusobnu razmjenu iskustava. Troškove edukacije za izabrane timove platit će LIR projekat.

Projekti odabrani za podršku u okviru “Global Crowdfunding Academy” u BiH, predstavljaju različite inicijative, od promocije bosanske tradicije (poput starih bosanskih jela i ručnih radova), preko promocije organskih i ekoloških proizvođača, do osnivanja socijalnih poduzeća, i proizvodnje igre za djecu. Za učešće su edukativnom programu izabrani su timovi koji su prijavili sljedeće projekte:

 • Proizvodnja zimnice i bezglutenskog brašna od tikve
 • Promocija organskih i ekoloških proizvođača BiH putem web platforme i pametnih polica
 • Igraj uči rasti - Bosansko kraljevstvo
 • Promocija starih bosanskih jela štampanjem knjige "Bosanski kuhar" autorice Mirsade Havel
 • Rukotvorine za ekonomsku inkluziju mladih kroz zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa na  prostoru Balkana
 • Artek - mini kompjutersko kućište
 • Craft pivo - od hobija do gotovog proizvoda
 • Multifunkcionalna trening kuća za mlade “Labirint”
 • Album
 • OVA Handmade production
 • Časopis Talas

Edukativni program ''Global Crowdfunding Academy BiH''  bit će održan 2. i 3. decembra 2017. u Banja Luci, te 16. i 17. decembra 2017. u Tuzli.

“Jedan od osnovnih izazova s kojim se susreću poduzetnici je pristup kapitalu za pokretanje novih biznisa, posebno ukoliko se radi o mladim osobama koji nemaju iskustva. Zato su se Evropska unija i UNDP odlučili da populariziraju crowdfunding i obuče buduće poduzetnike za finansiranje njihovih poslovnih ideja putem crowdfundinga. Cilj nam je da sljedeće godine kroz crowdfunding kampanje obezbjedimo početni kapital za realizaciju ovih 11 poslovnih ideja, što će dati podstrek i drugim budućim poduzetnicima da koriste crowdfunding kao izvor finansiranja i kapitala,” rekao je Ismar Ćeremida, koordinator za ekonomski razvoj LIR projekta.

Tokom trajanja programa izabrani timovi će dobiti mentorsku pomoć i podršku od crowdfunding stručnjaka i mentora iz TerraHuba i UNDP AltFinLab-a, koji su radili i sudjelovali u nekim od najuspješnijih crowdfunding kampanja u regiji, kako bi razvili svoje projekte i pripremili se za vođenje vlastitih crowdfunding kampanja. Nakon završetka edukativnih modula, timovi će imati osiguranu mentorsku podršku kako bi uspješno pripremili kampanje za implementaciju, kao i osiguranu podršku tokom njihove implementacije.

Crowdfunding ili grupno finansiranje, postaje sve važniji način za finansiranje inovativnih ideja i projekata u svijetu. Crowdfunding ili grupno prikupljanje novca je oblik alternativnog finansiranja koji se pojavio prije samo par godina i danas se smatra jednim od najpotentnijih alata za prikupljanje novčanih sredstava za finansiranje ideja i projekata putem web platforme.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno