Potpisan Memorandum o razumijevanju između UNDP BiH i Vlade FBiH

Tue Nov 21 00:00:00 EST 2017

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH) i Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) potpisali su u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji će pružiti okvir za formaliziranje i jačanje saradnje. Memorandumom se predviđa saradnja u sljedećih šest tematskih područja: pravda i sigurnost, dobra uprava, ekonomski razvoj i stvaranje novih radnih mjesta, zaštita životne sredine i energetska efikasnost, socijalna uključenost, te oporavak i obnova.

„U protekle četiri godine na području Federacije BiH realizirani su projekti u vrijednosti više od 100 miliona KM. Zahvaljujući tim sredstvima pomognuto je više od 350 preduzeća, i više od hiljadu korisnika, te osigurano stambeno zbrinjavanje i egzistencija za populaciju koja je bila pogođena posljedicama poplava 2014,“ rekla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP BiH, te istakla: “Zajedno smo radili u različitim oblastima od uprave i ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i razvoja zajednica, turizma, ublažavanja posljedica klimatskih promjena i nastavit ćemo raditi u ovim sektorima i u budućnosti. Nadamo se da će ova saradnja pomoći Vladi Federacije BiH u ispunjavanju njenih obaveza iz Reformske agende, a još je važnije unaprijediti njenu spremnost u kontekstu evropskih integracija.”

“Svaki razvoj mora biti pažljivo isplaniran kako bi bio održiv. Iskustvo i podrška UNDP-a će biti dragocjeni u ispunjavanju svih ciljeva održivog razvoja koje je Vlada FBiH zacrtala. Pored finansijske, izuzetno nam je potrebna i tehnička pomoć svih iz međunarodne zajednice pa i UNDP-a. To je osnov dugoročne saradnje koja nam transferira znanja koja mi inače nemamo u BiH”, rekao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.
    
Pored ovoga, Memorandumom se posebno predviđa saradnja u okviru Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničkog projekta Vlade Švicarske i UNDP-a u BiH.. To se odnosi na podršku ILDP-a u uspostavljanju funkcionalnog sistema za planiranje i upravljanje razvojem u FBiH, u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u FBiH, te jačanju kapaciteta i uloge Federalnog zavoda za programiranje razvoja u koordinaciji ovih procesa.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno