UNDP pomaže uvezivanje kompanija iz automobilske industrije iz BiH i Češke

Tue Nov 14 00:00:00 EST 2017

 Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini (BiH), u saradnji sa  Vanjskotrgovinskom komorom (VTK) BiH, provodi projekat pod nazivom “Razvoj privatnog sektora i poslovne saradnje kroz prenos znanja i ekspertize iz Češke Republike u BiH”. Cilj projekta, finansiranog iz zajedničkog fonda UNDP-a i Češke Republike, je uspostava dugoročne poslovne saradnje između kompanija u automobilskoj industriji iz BiH i Češke Republike. Namjera je da se taj cilj postigne kroz analizu izvoznih potencijala kompanija iz BiH na češko tržište automobilske industrije, kao i kroz prenos znanja i organiziranje poslovnih susreta između odabranih firmi iz BiH i Češke Republike. U tu svrhu, 7. i 8. novembra u Sarajevu i Doboju su organizirani konsultativni sastanci sa 10 domaćih kompanija, a na sastancima su učestvovali i predstavnici UNDP-a, VTK-a, Privredne komore Federacije BiH te konsultantske firme Czech Invent.
 
Pomenuti projekat je jedan od nekoliko projekata koji imaju za svrhu promicanje saradnje između BiH i Češke Republike, a koje provodi UNDP.

„Bosna i Hercegovina je već duži vremenski period jedna od prioritetnih zemalja sa kojom Češka razvija saradnju,“ rekla je Jana Zelingerová, voditeljica Odjela za razvojnu saradnju pri ambasadi Republike Češke u BiH, te elaborirala saradnju dvaju zemalja, koja je uspostavljena u okviru  Programa bilateralne razvojne saradnje (za period 2010-2017, i nova, ažurirana od naredne godine za period 2018-2023). Pošto je Češka Republika stalni zagovornik integracije BiH u EU kao način  osiguranja stabilnosti, demokratske vladavine prava i prosperiteta, ona namjerava, prije svega, ubrzati taj proces promovisanjem održivog ekonomskog rasta, održivog upravljanja prirodnim resursima, dobrim demokratskim upravljanjem, te razvojem poljoprivrede i ruralnim razvojem. Takođe se bavi pitanjima kao što su rodna ravnopravnost, eliminacija klimatskih promjena i smanjenje siromaštva. Osim većih infrastrukturnih projekata koje implementira Češka razvojna agencija, Ambasada Češke Republike u Sarajevu koristi raznovrsne razvojne alate i instrumente, kao što su mali projekti lokalni, pomoć za trgovinu, B2B projekti, angažmani eksperata, deminerske aktivnosti na terenu i pod vodom, stipendije univerziteta i druge vidove podrške, u ukupnom iznosu od 3,2 miliona eura godišnje.

“Iako se češko automobilsko tržište 80% oslanja na domaće dobavljače, preostalih 20% proizvoda i usluga koji se uvoze još uvijek pružaju dobru priliku za bh. kompanije. Iako domaći proizvođači mogu ponuditi sofisticirane usluge, to na češkom tržištu još nije prepoznato i BiH se uglavnom percepira kao zemlja koja prvenstveno može ponuditi jeftinu radnu snagu. Potrebno je djelovati planski kako bi se ova percepcija izmijenila, ali i kako bi se iskoristila činjenica da češki proizvođači, zbog popunjenih kapaciteta, imaju potrebu za stranim firmama,” rekao je Nedim Ćatović, stručni saradnik u Sektoru za ruralni i regionalni razvoj UNDP BiH.

Automobilska industrija u Republici Češkoj predstavlja jedan od ključnih generator ekonomskog razvoja, a očekuje se da će putem ovog projekta pozitivna iskustva i znanja biti prenesena i kompanijama u BiH.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno