Odbor Donatora za protuminske aktivnosti odlučan u naumu da Bosna i Hercegovina bude očišćena od mina do 2025. godine

Mon Nov 13 00:00:00 EST 2017

Sastanak odbora donatora za protuminske aktivnosti, 13. november 2017. Sarajevo

Koraci koji se trebaju poduzeti da Bosna i Herzegovina bude bez mina do 2025. godine su bili u fokusu sastanka Odbora donatora koji su 13. novembra organizovali Ministarstvo Civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Komisija za Deminiranje u BiH i Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC), u suradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP).

Sastanak Odbora donatora kojem su prisustvovali ambasadori, te predstavnici međunarodnih i domaćih institucija i organizacija, je bio posvećen pregledu trenutnog stanja protuminskih akcija u Bosni i Hercegovini, te unaprjeđenju provođenja i održivosti  protuminskih akcija u BiH.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović je pomenuo da je u odnosu na Strategiju za protuminske akcije 2009-2019 , izvršenje operacija deminiranja obavljeno na 45% od planiranog od ukupno planiranog  područja, a prikupljeno je 332,5 milijuna maraka što iznosi 49% od ukupno planiranih sredstava za isti period.  Ministar Osmanović se osvrnuo na novu Strategiju za protuminske akcije 2018-2025 koja je trenutno u izradi, istaknuvši značaj koji ubrzan i efikasniji proces deminiranja ima na osiguranje sigurnog povratka građana.

„Nedostatak sredstava ne smije biti izgovor za produžene rokove“, poručila je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordintorica UN-a u BiH, naglašavajući važnost definiranja ostvarivog roka za Strategiju za protuminske akcije. Sinanoglu je dalje naglasila kako deminiranje ne smije da ovisi samo od međunarodne zajednice.

Predsjednik Komisije za deminiranje u BiH Suvad Džafić i v.d. direktor BHMAC-a Saša Obradović su istakli kako u Bosni i Hercegovini još uvijek postoji 8,796 identificiranih mikrolokacija s oko 80,000 mina/kasetne municije/eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Tokom sastanka je u više navrata bilo riječi o kašnjenju čišćenja svih minski zagađenih područja, što je obaveza Bosne i Hercegovine prema tzv. Otavskoj konvenciji. Zbog činjenice da je u BiH i dalje preko 1000 km2 minski sumnjivih površina, u toku je produženje rokova za provedbu odredbi konvencije do 2025. godine. Institucije Bosne i Hercegovine su ohrabrene da, usprkos svim izazovima i preprekama izazvanim nedostatkom sredstava i političkim i administrativnim izazovima, osiguraju što efikasnije protuminske aktivnosti, u skladu s novopostavljenim rokovima.
 
Predstavnici stranih organizacija i donatora su tokom svojih obraćanja istakli trajnu podršku zajedničkim naporima u stvaranju Bosne i Hercegovine bez mina.

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno