GED projekt: Mjere energetske efikasnosti doprinose poboljšanju života ljudi

Thu Oct 19 00:00:00 EDT 2017

Povodom nastavka podrške sistemskom razvoju energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini, danas su ambasador Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini Anders Hagelberg i rezidentna predstavnica UNDP/a Sezin Sinanogulu potpisali sporazum o dodatnom finansiranju UNDP/vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ od strane Vlade Švedske u iznosu 2,9 miliona KM.

U sklopu ovog sporazuma biće realizovane mjere energetske efikasnosti na 22 objekta te očekivane godišnje uštede javnih institucija na troškovima će iznositi oko 600,000 KM. Aktivnosti će doprinijeti zapošljavanju domaće radne snage, uštedama energije i smanjenju štetnih emisija stakleničkih gasova.  

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg je naveo da se na ovaj način daje doprinos smanjenju utjecaja klimatskih promjena za šta je neophodna saradnja na globalnom nivou, kao i da svaka zemlja u tom smislu treba dati svoj doprinos. Naglasio je da Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji, te da je u toj oblasti jedan od najvećih izazova upravo pitanje okoliša i klimatskih promjena.

Energetska efikasnost nije samo tehnički termin nego zaista ima uticaj na život ljudi i primjenom mjera energetske efikasnosti doprinosi se smanjuju emisija ugljen dioksida i uticaja klimatskih promjena, a u okviru projekata energetske efikasnosti, kreiranju novih radna mjesta - izjavila je rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu.

Početak aktivnosti na institucionalizaciji energetskog menadžmenta u javnim objektima na državnom nivou ozvaničen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i UNDP-a.  Memorandumom je definisan okvir saradnje u oblasti energetskog menadžmenta, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i smanjenje emisija stakleničkih gasova.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izrazio je zahvalnost UNDP misiji u BiH na privrženosti koju pokazuju u kontinuitetu prema BiH kroz brojne projekte koji su zajednički implementirani. Šarović je također naglasio značaj i ulogu koju su Kraljevina Švedske i Švedska razvojna agencija imali u poslijeratnom razvoju BiH.  

Šarović je naveo da prosječna potrošnja energije u javnim objektima u BiH tri puta veća od prosjeka Evropske unije, te da UNDP/ov projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ ime višestruku korist za građane i da doprinosi zajedničkim ciljevima održivog razvoja.  

Predstavljena je i prva Tipologija javnih zgrada u Bosni i Hercegovini te uručena ministru Šaroviću. Tipologija je ukupna klasifikacija javnih zgrada gdje se procjenjuje kvaliteta građevine prema energetskim karakteristikama, a može biti korištena za unapređenje energetske efikasnosti zgrada, procjenu i evaluaciju energetskih ušteda i smanjenja emisija štetnih gasova.

UNDP je potpisao i sporazum o sufinansiranju sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u vrijednosti oko 500.000 KM.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović je naveo da su kroz ovaj projekt u prethodnom periodu mjere energetske efikasnosti provedene na 21 objektu, ukupna vrijednost investicija je bila više od sedam miliona KM, a radilo se najvećim dijelom o zdravstvenim i obrazovnim ustanovama. Ove godine, kako je dodao, planirano je da se provede utopljavanje oko 15 objekata  u javnom sektoru, najvećim dijelom zdravstvenim i obrazovnim institucijama.

Danas je obilježena i saradnja sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, a događaju su prisustvovali predstavnici javnih institucija koje su utopljene u sklopu projekta, te predstavnici institucija koje su finansijski podržale utopljavanje objekata.

Ceremonija je organizovana u sklopu UNDP/vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ koji podržavaju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, i drugim partnerima.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj” doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.
 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno