Obilježen Svjetski dana turizma 2017: Via Dinarica generator razvoja održivog turizma u BiH

Thu Sep 28 00:00:00 EDT 2017

Predstavnici UNDP-a u BiH i FMOT-a sa predstavnicima lokalnih vlasti i korisnicama Via Dinarica projekta u selu Strica kod Vareša

U cijelom svijetu 27. septembar obilježen je kao Svjetski dan turizma, a  ovogodišnja tema je održivi turizam kao instrument razvoja, i obilježava se u 2017. - godini koju je Generalna skupština UN-a proglasila Međunarodnom godinom održivog turizma za razvoj. Obilježavanje ovog dana u Bosni i Hercegovini (BiH), organizovano je u okviru projekta Via Dinarica: platforma za održivi razvoj turizma i lokalni ekonomski rast, kojeg implementiraju i finansiraju Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Ciljevi ovog projekta su promocija dinarskog koridora i smanjenje ekonomskih, socijalnih i regionalnih različitosti u BiH, putem afirmacije Via Dinarice kao regionalne turističke destinacije i povećanja konkurentnosti u oblasti avanturističkog i rekreativnog turizma kojim se promovira prirodna baština BiH.

Via Dinarica predstavlja generatora razvoja održivog turizma u BiH, što su prepoznale i domaće institucije vlasti, pa su, povodom Svjetskog dana turizma, Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOT) i UNDP u BiH potpisali ugovor o podjeli troškova, kojim se, sa 100.000 KM, podržava projekat Via Dinarica.

Via Dinarica je vrlo važan projekat za cijeli region Balkana, a pogotovo za BiH. S obzirom na pozitivne rezultate koje je polučio projekat, Vlada Federacije BiH i ove godine je finansijski podržala Via Dinaricu, kao projekat od posebnog značaja za razvoj i promociju Federacije BiH,“ rekla je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

Turizam je jedan od najbrže rastućih sektora i njegov udio u svjetskoj trgovinskoj razmjeni je veći od trećine, i to je po obimu treća izvozna privredna grana na svijetu (poslije hemijske i naftne industrije), a u BiH turizam predstavlja 5% bruto društvenog proizvoda (BDP).

“Projekat Via Dinarica je instrument i generator razvoja održivog turizma u BiH koji, kao integrisani turistički proizvod, može doprinijeti socio-ekonomskom razvoju i poboljšanju kvaliteta života ljudi u BiH i drugim zemljama u regionu,” rekao je Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP BiH, te naglasio:“Turistički sektor u BiH je jedna od nekoliko svijetlih tačaka na ekonomskom radaru zemlje, a Via Dinarica je šansa da BiH, putem turizma kao razvojnog alata, razvije svoje ruralne oblasti i osnaži socijalno ugroženu populaciju.”

U okviru obilježavanja Svjetskog dana turizma, organizovana je i posjeta korisnicima projekta Via Dinarica, koji su  ispričali svoje priče o doprinosu projekta razvoju održivog turizma u njihovim mjestima, a posjetioci su imali priliku da vide i osjete Via Dinaricu, i uživaju u prirodnim ljepotama sela Strica i Sjenokos u općini Vareš. Tu je ilustrativno prikazan doprinos projekta Via Dinarica razvoju održivog turizma u BiH, koji se ogleda u različitim vidovima pomoći stanovništvu i lokalnim zajednicama na koridoru Via Dinarica.

„Bez pomoći ovakvih projekata, kao što je Via Dinarica, nezamislivo je razvijati jednu općinu kao što je Vareš, i pokrenuti ruralni razvoj,“ rekao je Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš, koji smatra da Vareš ima prirodnih, kulturnih, povijesnih i gastronomskih potencijala i kapaciteta za razvoj turizma, ali da i lokalna uprava mora dati svoj doprinos.

Via Dinarica doprinosi unapređenju turističke infrastrukture, te povećanju i poboljšanju smještajnih turističkih kapaciteta, kao i proširenje postojeće ponude, uvođenjem novih turističkih proizvoda. Projekat omogućava ostvarivanje dohotka na kućnom pragu i stavljanje tradicionalnog načina života u funkciju razvoja (život na selu, gastro ponuda, tradicionalni zanati). Koristi od projekta Via Dinarica ima i lokalno stanovništvo, a posebno oni koji su, nakon dugo godina bez posla, pokrenuli seoski turizam kao vlastiti biznis.

 „Ovo je bilo  ostvarenje mojih planova iz snova. Zahvaljujući stolariji i termoizolaciji (koju sam dobila od projekta Via Dinarica), poboljšala sam uslove za izdavanje i nadam se da će dogodine, kada počne nova sezona, biti popunjeni svi kapaciteti. Sada sam nezaposlena, a očekujem da ću od ovoga posla imati svoju plaću,“ rekla je Šeherzada Hasagić, korisnica projekta Via Dinarica iz sela Sjenokos.

Projekat Via Dinarica pokazuje kako turizam može doprinijeti svim dimenzijama održivog razvoja – ekonomskoj, društvenoj i okolišnoj - i svakom od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja. Turizam donosi blagostanje mnogim ljudima i unapređuje životni standard širom svijeta, a obilježavanje Svjetskog dana turizma predstavlja jedinstvenu priliku za promociju doprinosa održivog turizma razvoju, i mobiliziranje svih aktere da rade zajedno kako bi se turizam učinio katalizatorom pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini.

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno