Dijaspora za razvoj: promocija poslovnje saradnje sa dijasporom

Sat Sep 16 00:00:00 EDT 2017

Sajam kućne radinosti, starih zanata, tradicionalne gastronomije i turizma okupio je preko 40 izlagača na sajmu „Laktaši Etno 2017“ koji su predstavili svoje proizvode i ponudu iz oblasti kućne radinosti, gastronomije, starih zanata i turizma.

Laktasi Etno Fest 2017

Opština Laktaši učestvuje u projektu Dijaspora za razvoj (D4D), a jedna od komponenti samog projekta koji implementira UNDP, usmjerena je ka pružanju podrške partnerskim opštinama da unaprijede usluge koje su usmjerene prema građanima koji žive u dijaspori.  Kroz kontinuiran rad sa lokalnim partnerskim zajednicama pruža se podrška konkretnim poduzetnicima, kako bi podržali transfer znanja i investicija u cilju kreiranja novih radnih mjesta, a u saradnji sa dijasporom.

„Danas na ovom događaju vidjet ćemo da inkluzivni razvoj znači fokusirati se i na ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima za najmanje 20 ruralnih žena u saradnji sa dijasporom” poručila je Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a, prilikom otvaranja sajma.

Dobar primjer uspješne prakse je i kompanija Vendom iz Laktaša koja je kroz prvu fazu projekta od Vlade Švicarske dobila podršku u nabavci mašine za obradu metala, te trenutno zapošljava šest mladih ljudi.

“Svakome ko želi da investira, dijeli znanje, lična i profesionalna iskustva, poznanstva i veze, to treba i omogućiti“, kazala je Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH.

Ovogodišnjem sajmu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kao i Ambasade Švicarske u BiH.

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno