Osigurano 1.2 miliona KM za projekte poboljšanja energijske efikasnosti četiri javna objekta u Kantonu Sarajevo

Wed Jun 21 00:00:00 EDT 2017

Sukhrob Khoshmukhamedov, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo potpisali su Sporazum o podjeli troškova na Projektu „Zeleni ekonomski razvoj“, u dijelu koji se odnosi na povećanje energetske efikasnosti javnih objekata u Kantonu Sarajevo.

Sporazumom je predviđena realizacija radova energijske efikasnosti četiri javna objekta: osnovnih škola „Hamdija Kreševljaković“ i  „Hrasno“ u općinama Stari Grad Sarajevo i Novo Sarajevo, te administrativne zgrade Općine Vogošća i Doma zdravlja „Hadžići“.

Mjere povećanja energijske efikasnosti ovih objekata finansiraju Vlada Švedske, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Vogošća, Općina Hadžići i Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine. Aktivnosti će implementirati UNDP u sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj”.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a  Sukhrob Khoshmukhamedov ovom prilikom je istakao "Vlada Kantona Sarajevo na ovaj način potvrđuje svoju odlučnost za unapređenje energijske efikasnosti i zaštite okoliša",  te je najavio da će UNDP nastaviti podržavati BiH institucije u realizaciji projekata energijske efikasnosti. Time će im pomoći u  ispunjavanju obaveza koje  proizilaze iz Pariškog sporazuma i Ugovora o Energetskoj zajednici.

Za utopljavanje objekata osigurano je 1.201.905,00 KM, od kojih je 435.620,00 KM izdvojila Vlada  Kantona Sarajevo, odnosno resorno kantonalno ministarstvo, 400.000,00 KM osigurao je UNDP putem Vlade Švedske, a  366.285,00 KM osigurale se općine na čijim su teritorijama smješteni javni objekti.

"Radi se o nastavku saradnje Kantona i UNDP-ija na realizaciji pomenutog projekta. Upravo vođeni pozitivnim efektima i rezultatima koji su postignuti, odlučili smo i ove godine, uz podršku naših partnera, od kojih posebno ističem Vladu Švedske, realizirati projekte energijske sanacije još četiri objekta, a među prioritetima su nam i ovaj put bile škole” naveo je ministar Lukić. Izrazio je zadovoljstvo što  i općine sve više prepoznaju značaj ovog projekta i finansijski podržavaju njihovu realizaciju.

Od 2013. godine Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) realizuje petogodišnji projekt
Zeleni ekonomski razvoj”, koji finansiraju Vlada ŠvedskeFond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske,  u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

Projekat ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energijske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom razvoju. U proteklom periodu mjere energijske efikasnosti su provedene na 86 objekata i doprinijele su:

  • Kreiranju preko 800 zelenih radnih mjesta
  • Finansijskim uštedama u javnim budžetima sa preko 2.700.000 KM godišnje
  • Smanjenju potrošnje energije i uštedama od preko 50%
  • Smanjenju emisija karbon dioksida za oko 7.000 tona godišnje

 

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno