Nastavak zajedničke saradnje sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske na projektima energetske efikasnosti

Fri Jun 16 00:00:00 EDT 2017

Sezin Sinanoglu, rezidenta predstavnica UNDP-a, i Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske

Rezidenta predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sezin Sinanoglu i direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović potpisali su sporazum o nastavku saradnje, kojim će za unapređenje mjera energetske efikasnosti biti ukupno realizovano 2,7 miliona KM.

Rezidentna predstavnica Sinanoglu je navela da je riječ o drugom sporazumu koji će biti realizovan do juna 2018. godine, te je istakla da će UNDP izdvojiti oko milion KM koje je obezbijedila Vlade Švedske.

„U okviru prvog sporazuma unaprijedili smo mjere energetske efikasnosti u 20 javnih objekata u Republici Srpskoj, a novim sporazumom je predviđen rad na oko još 10 objekata“ rekla je Sinanoglu. Ona je dodala da ovim aktivnostima UNDP podržava rad Fonda i doprinosi mjerama energetske efikasnosti.
 

Programi energetske efikasnosti doprinose smanjenju emisija ugljen-dioksida, zagađenju zraka, te pomažu javnim zgradama, ustanovama i stanovništvu da ostvare finansijske uštede.

Direktor Fonda Todorović je naveo „Potpisali smo sporazum o raspodjeli troškova finasiranja projekta UNDP-a “Zeleni ekonomski razvoj”, te drugu godinu zajednički finansiramo ove aktivnosti. Fond će uložiti oko 500.000 KM, a UNDP i Vlada Švedske oko milion KM. Samo prošle godine obnovili smo 15 objekata, u šta je uloženo nešto više od šest miliona KM.  UNDP i Fond zajednički provode javni poziv, na koji svi koji upravljaju javnim objektima mogu da se prijave, a što podrazumijeva ispunjavanje određenih kriterija i parametara“.
 

Rezidenta predstavnica je istakla konstruktivan odnos koji UNDP ima sa Fondom i Ministarstvom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, te izrazila želju da se produktivna saradnja nastavi i u narednoj godini.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj”, implementira UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Projekt je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstava što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.  

U proteklom periodu mjere energijske efikasnosti su provedene na 86 objekata i doprinijele su:

  • Kreiranju preko 800 zelenih radnih mjesta
  • Finansijskim uštedama u javnim budžetima sa preko 2.700.000 KM godišnje
  • Smanjenju potrošnje energije i uštedama od preko 50%
  • Smanjenju emisija karbon dioksida za oko 7.000 tona godišnje

UNDP UNDP širom svijeta

Nalazite se na... UNDP Bosnia and Herzegovina 
Kliknite na... UNDP globalno